„Pens u Evropi – Amerika u ofanzivi protiv namera Putina“

Poseta Majka Pensa Evropi „dokazuje“ da SAD planira „ofanzivnu“ reakciju protiv „namera“ Rusije „da podrije integritet i suverenitet bilo koje evropske države“.

„Pens nije slučajno posetio tri ključne zemlje u tri regiona u kojima su odnosi SAD i Rusije posebno zaoštreni: Estoniju koja je ključna u Baltičkom regionu, Gruziju koja je ključna na Kavkazu, i Crnu Goru koja je ključna na Balkanu. Njegove izjave dokazuju da Vašington planira da reaguje kroz odlučnu ofanzivu protiv Putinovih namera da podrije suverenitet i integritet bilo koje evropske države“, rekao je Bugajski.

On je objasnio da su sada sve oči uprte u Trampovu administraciju koja mora da razvije inicijative za konsolidaciju bezbednosti u državama koje su najviše izložene ruskim subverzijama.

Pens je prošle sedmice posetio Estoniju, Gruziju i Crnu Goru, gde je ocenio da se Rusija meša u unutrašnje odnose pojedinih zemalja i osudio takvo ponašanje.

Potpredsednik SAD Majk Pens optužio je Rusiju da je pokušala da „podeli region“, da „podrije“ integracione procese u regionu i da „iscrta nove granice silom“.

„SAD su dobacile bilo kakav pokušaj upotrebe sile i pretnje u regionu i šire. Zapadni Balkan ima pravo samostalno da odlučuje o svojoj buducnosti“, poruka je američkog potpredsednika.

Istog dana kada je Pens u Podgorici kritikovao politiku Kremlja prema regionu, američki predsednik Donald Tramp potpisao je u Vašingtonu zakon kojim SAD pooštravaju sankcije Rusiji.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN