Umro Cune Gojković

Predrag Gojković Cune preminuo je u 85. godini, potvrđeno je RTS-u. Bio je pevač narodnih, starogradskih, zabavnih i meksikanskih pesama, kao i sevdalinki.

Za muzički arhiv Radio Beograda snimio je preko 1.000 pesama izvorne narodne muzike iz Srbije, ali i meksikanskih i evergrin pesama. Dobitnik je svih strukovnih nagrada i imao je najviši status zaslužnog, istaknutog estradnog umetnika.

Povodom 83. rođendana i sedam decenija muzičke karijere, bardu srpske muzičke scene Predragu Cunetu Gojkoviću uručen je „Zlatni mikrofon“ Radio Beograda.

Čast da mu uruči priznanje u Kamenoj sali imao je Milivoje Mihajlović, direktor Radio Beograda, koji je istakao da je Cune ostavio dubok trag u muzičkoj kulturi Srbije i obogatio riznicu Radio Beograda.

Dobitnik je priznanja „Srebrni lav“, Ordena zasluga za narod kojim ga je odlikovao Josip Broz Tito, kao i posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Snimio je na „nosačima zvuka“ 52 singl-ploče, više koktel-albuma, samo nekoliko solističkih albuma, a 1999. godine diskografska kuća PGP RTS izdala je trostruki CD Cuneta pod nazivom „50 godina sa vama“.

Predrag Gojković Cune je rođen 1932. godine u Kragujevcu. Krenuo je u prvi razred Osnovne škole „Vojislav Ilić“ 1939. godine. Srednju školu je završio u Osmoj muškoj gimnaziji na Crvenom krstu u Beogradu, gde se družio i išao u školu sa kasnije proslavljenim glumcima Velimirom Batom Živojinovićem i Danilom Batom Stojkovićem.

Nakon gimnazije, studirao na Trgovačkoj akademiji, ali ga pevanje odvlači od studija, tako da nikad nije diplomirao.

U početku karijere bio je poznat po izvođenju meksikanskih pesama, pa zatim zabavnih i naročito narodnih pesama. Pored toga, igrao je uglavnom epizodne uloge u nekoliko televizijskih serija i filmova.

Gramofonska ploča sa pesmom „Kafu mi, draga, ispeci“ izdata je 1962. godine i dostigla zlatan tiraž od 50.000 primeraka.

Nezaboravni Cunetovi hitovi su: „Janičar“, „Sonja“, „Dunave, moje more“, „Zapevajte, pesme stare“, „Stani, stani, Ibar vodo“, „Zašto svićeš tako rano“, „Na Moravi vodenica stara“, „Moj konjiću, laki, lagani“, „Ljubav mi srce mori“, „Tužno vetri gorom viju“…

U istoriji jugoslovenske estrade sigurno će kao nezaboravan koncert ostati duel, natpevavanje sa Miletom Bogdanovićem, kada su 1980. godine u beogradskom Domu sindikata pevali blizu 18 sati i otpevali zajedno preko 6.000 pesama. Cune je pobedio Mileta, a rekord u broju otpevanih pesama do danas nije oboren i po svoj prilici skoro i neće biti nadmašen.

Cune spada u grupu istaknutih estradnih umetnika koji su otpevali najviše koncerata u humanitarne svrhe, a dobitnik je mnogo plaketa i priznanja Crvenog krsta.

Nadimak „Cune“ je dobio, kako je sam objasnio u emisiji „Balkanskom ulicom“ Radio-televizije Srbije, po majčinom dozivanju „Odi da te majka cune“ (ljubi).

Iza sebe ostavio je suprugu i dve ćerke.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN