Odlazak „Fijata“ ugrožava 10.000 radnih mesta

Ako se ne reši pat pozicija sa štrajkom u naredna dva dana postoji realna opasnost da „Fijat“ najpre smanji obim proizvodnje u Kragujevcu, što bi mogao da bude uvod u povlačenje sa našeg tržišta – nezvanično saznaju „Novosti“. Tako bi bilo ugroženo oko 10.000 radnih mesta.

Tokom ove nedelje očekuje se dolazak poslovodstva „Fijata“ iz Italije na pregovore sa štrajkačkim odborom i predstavnicima vlade.

Štrajk, inače, danas gazi 21. dan, a nadležni sve glasnije upozoravaju na njegove teške posledice. Sindikati odgovaraju da su oni od početka spremni za pregovore i taj zahtev su poslodavcu poslali već prvog dana.

– Bojim se da neiznalaženje rešenja i nekretanje u ovom pravcu može da ima ozbiljne posledice ne samo za grad Kragujevac, nego i za celu Srbiju, sve one koji direktno ili indirektno zavise od kompanije „Fijat“ – rekao je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede. – Ovo je loša i neozbiljna poruka svim potencijalnim investitorima. Ono što od nas traže, i što je u suštini najveći kamen spoticanja, jeste da Vlada preuzme odgovornost i da za to povećanje garantujemo budžetom Srbije.

Eventualni odlazak „Fijata“ iz Srbije nije nemogući scenario ni za predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža.

– Ne verujem da sindikalci koji rukovode ovim dvonedeljnim štrajkom žele da dođe do najgoreg scenarija, a pogotovo to ne žele radnici – smatra Čadež. – Hajde da ostavimo emocije sa strane i da vidimo šta su interesi radnika i kako možemo da dođemo do određenih rešenja. Zaustavljanje proizvodnje nije pravi način. Ukoliko se ovako nastavi, primanja uopšte neće biti, jer proizvođač mora da proizvodi. Zaista, posledica jeste odlazak investitora.

Štrajkom su se za bolji kolektivni ugovor davno izborili i u Železari „Smederevo“. Predsednik Samostalnog sindikata u srpskoj čeličani Siniša Prelić kolegama zato poručuje da otpočnu pregovore.

– I mi smo 2004. godine imali sličnu situaciju sa tadašnjim poslodavcem „Ju-Es stilom“. Kolegama savetujem da obavezno sednu za sto – kaže Prelić. – Ni tada nisu svi bili zadovoljni, ali je važno da smo postigli više. Važno je i da se napravi pomak.

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN