Važni razgovori o važnim temama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će teme razgovora sa američkim zvaničnicima svakako biti srpsko-ruski odnosi, slučaj braće Bitići, kao i paljenje Ambasade SAD u Beogradu.

Aleksandar Vučić je u izjavi medijima rekao da danas ima sastanak sa šefom Nacionalne garde SAD, kao i Garde Ohaja, sa kojima će razgovarati o svim našim zajedničkim aktivnostima, vojnoj neutralnosti, stavovima Srbije, saradnji između srpskih i američkih oružanih snaga, o učešću Srbije u međunarodnim misijama pod zastavom UN, o tome kako i na koji način možemo da doprinesemo nastavku borbe protiv terorizma.

Podsetio je da je Srbija i do sada pomagala i u municiji, ali i u određenim količinama oružja i oruđa.

„Verujem da to možemo da uradimo i ubuduće. To je važan uslov za pripremu svega onoga što dolazi večeras na susretu sa Dejvidom Petreusom i sutra na sastanacim sa američkom poslovnom zajednicom, koji već obavljaju posao u Srbiji i onih koji planiraju tek da dođu, te i sastanaka sa brojnim kongresmenima, ali i najvažniji je svakako sa potpredsednikom Majkom Pensom“, ukazao je Vučić.

Preneo je da je u SAD trenutno velika bura oko promene zakon o socijalnoj zaštiti „Obamakeru“, tako da smo u izvesnom zapećku, ali je za Srbiju veoma važno što ima priliku da predstavi svoju politiku.

Prema njegovim rečima ključne teme su regionalna politika, regionalni odnosi, bilateralni odnosi Srbije i SAD.

„Iz najava vidim da će ih zanimati odnos Beograda prema Prištini, i odnos prema Rusiji. Mi ćemo govoriti o našim stavovima i pokušati da dobijemo podršku za politiku ozbiljnosti, odgovornosti i rešavanja problema na Zapadnom Balkanu“, podvukao je predsednik Srbije.

Konstatovao je da i ovaj put, kao i svaki put kada neko od predstavnika zemalja dolazi izvrši se artiljerijska paljba, kako bi se pokazalo sa kojim poteškoćama će se suočiti gost i kako će morati na teška pitanja da odgovara.

„Čuli smo iz štampe ovde, čak je i jedan kongresmen Eliot Engel, istaknuti albanski lobista, ali i čovek sa kojim smo se više puta sastajala i pokušali da utičemo na njegov stav jer je veama važan, da Srbija treba da bude izbačena iz Partnerstva za mir zbog bliske saradnje sa Rusijom“, ukazao je Vučić.

Podvukao je da se u stavu Srbije ništa nije promenilo i da se to najbolje vidi po broju vojnih vežbi i aktivnosti.

„Govoriću o tačnom broju vežbi. Četiri puta više u 2017. imamo vežbe i aktivnosti sa američkim snagama nego sa ruskim. Pitam se šta li su čitali pojedini kongresmeni ili je to pitanje ‘ajde da nekog napadnemo, da izvršimo dodatni pritisak’. Nema tu uvek dovoljno veze sa realnošću“, smatra Vučić.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN