SAD ne razume šta će Rusima diplomatski status u Nišu

Predstavnici Ambasade SAD su tokom posete Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu informisani o sadašnjim aktivnostima Centra, i u njima nisu videli ništa što bi ukazivalo na potrebu da on dobije diplomatski status. Uporni zahtevi za status nepovredivosti osoblja i prostorija Centra samo izazivaju sumnju u dugoročne namere vezane za taj objekat.

Ovako u američkoj ambasadi u Beogradu, za „Novosti“, sumiraju rezultate posete njihove delegacije Centru u Nišu. Ova ustanova je već mesecima izvor tenzija u trouglu SAD-Srbija-Rusija, zbog zahteva Ruske Federacije da se osoblju dodeli diplomatski imunitet, čemu se Amerika oštro protivi. Posle niza suptilnih i manje suptilnih insinuacija o pravoj nameni niškog centra, pomoćnik vojnog atašea Ambasade SAD je, na poziv ruske strane, u sredu sa saradnicima obišao ovu ustanovu.

Posle obilaska i razgovora koji je trajao oko sat vremena, iz Centra su saopštili da su „predstavnici SAD dobili iscrpne odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala“, uključujući i ona o nacrtu sporazuma o privilegijama i imunitetu. Poručili su i da je poseta zaposlenih u Ambasadi SAD „još jedna potvrda apsolutne transparentnosti rada Centra“.

Ipak, Amerikanci su posetu videli na drugačiji način:

Amerikanci sumnjaju da se iza humanitarnog centra u Nišu kriju vojne namere Rusije u NATO okruženju Srbije

– Saopštenje koje je Centar izdao nakon posete nije usaglašeno sa ambasadom i ne odražava stavove SAD – kažu u Ambasadi SAD za „Novosti“.

Predlog sporazuma kojim bi se regulisao status za osoblje ruskog centra „na čekanju“ je već tri godine. Za Beograd on nije sporan, između ostalog i zbog toga što slične privilegije već imaju predstavnici SAD, uključujući i oružane snage NATO.

Međutim, problem su pritisci koji dolaze iz Brisela kroz neformalne poruke da bi Srbija takvim dogovorom sa Rusijom prekršila obaveze iz SSP i sporazuma o učešću u civilnoj zaštiti EU. Istovremeno, Amerikanci su više puta govorili da su zabrinuti zbog Centra, a najdalje je otišao zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji koji je rekao da je ruska namera da u Nišu oforme centar za špijunažu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN