Vučić doputovao u Solun

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Solun, gde će učestvovati u radu prve sednice Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke, kojom predsedava grčki premijer Aleksis Cipras, kao i u trilateralnom sastanku Srbija-Grčka-Bugarska. On će se u Solunu sastati i sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Vučića su na solunskom aerodromu dočekali zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Janis Amanatidis i ambasador Srbije u toj zemlji Dušan Spasojević.

Predsednik Vučić predvodi delegaciju u kojoj su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar privrede Goran Knežević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Po dolasku u Solun, predsednik Vučić razgovaraće sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, a zatim će prisustvovati potpisivanju nekoliko bilateralnih sporazuma.

Zatim će uslediti prva sednica Visokog saveta za saradnju, najveći i najznačajniji događaj u srpsko-grčkim odnosima u poslednjih 65 godina, koja predstavlja poseban oblik učvršćivanja saradnje i jačanja veza između Atine i Beograda.

Zasedanje Visokog saveta je dogovoreno prilikom posete premijera Aleksisa Ciprasa Beogradu početkom godine, kako bi se tradicionalno prijateljstvo i ekonomski interesi povezali u čvršću formu saradnje, zajedničkih investicija i projekata, određenih okvirima zajedničke evropske budućnosti dveju zemalja.

Vučić i Cipras su tada odredili, kako je nazvana, „novu mapu puta“ između dve zemlje koja će tradicionalno prijateljstvo i ekonomske interese povezati u čvršću formu saradnje, investicija, zajedničkih projekata, planova određenih okvirima zajedničke evropske budućnosti dve zemlje.

Nakon prve sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, uz radni ručak, uslediće trilateralni susret predsednika Srbije Vučića, grčkog premijera Ciprasa i njegovog bugarskog kolege Bojka Borisova.

Sastanak u Solunu biće prilika da se razgovara o međusobnim odnosima u regionu, energetskom povezivanju tri zemlje i velikom broju infrastrukturnih projekata.

Na kraju posete grčki premijer prirediće večeru u čast predsednika Srbije i predsednika bugarske vlade.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN