Vučić se sastao sa Erdoganom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Istanbulu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Kako je prenela agencija Anadolija, Erdogan je Vučića primio u istanbulskoj palati Mabejn, što je njihov prvi susret od kako je Vučič predsednik Srbije.

Vučić je danas prethodno govorio na 22. Svetskom kongresu nafte u Istanbulu i rekao da je energetska stabilnost prestala da bude samo ekonomsko pitanje, a postala jedno od ključnih i političkih pitanja svake države.

Kako prenosi agencija Anadolija, istakao je da je nužna saradnja svih zemalja regiona u energetici, i da je energetska stabilnost važan segment nacionalne sigurnosti, a održiv izvori snabdevanja energentima jedan od najvažnijih segmenata spoljne politike.

„Srbija zavisi od uvoza nafte i prirodnog gasa. Ne možemo razdvajati zemlje kada je reč o energetici, jer moramo zajednički djelovati u svim regionima“, rekao je Vučić.

Ističući kako Srbija želi da se pokaže i kao pouzdan partner u podmirivanju energetskih potreba, Vučić je dodao da je učinila niz važnih iskoraka za privlačenje investicija, povećanje proizvodnje i jačanje mreže dobavljača.

„Želim ponovo da naglasim važnost turske podrške u kreiranju povoljnog tla za investicije i jačanju energetske sigurnosti. Turska je u tom kontekstu zaista jedna od ključnih zemalja“, kazao je Vučić.

On je ukazao i na velike razvojne potencijale i važan geopolitički položaj Srbije u regiji.

„Turski tok će biti važna investicija, posebno za zemlje Zapadnog Balkana. Smatramo da je to važna investicija sa aspekta povezivanja i određivanja cijena gasa. Važnim smatramo i rezerve prirodnog gasa u istočnom Mediteranu“, kazao je Vućić.

Vučić se danas u Istanbulu sastao i s predstavnicima kompanije Taj grupa, zainteresovane za ulaganje u Srbiji. On je rekao da ta kompanija želi da otvori fabriku tekstila i razvojni centar, u kojima bi bilo zaposleno 1.500-2.000 radnika, a u razgovoru je razmatrana i mogućnost investiranja u više gradova u Srbiji, medju kojima su Kraljevo, Raška i Loznica, a predstavnici te kompanije su izrazili zainteresovanost i za ulaganja u turizam, posebno banjski.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN