Dela najvećih vojvođanskih slikara pred apatinskom publikom

Odabrana dela najistaknutijih vojvodjanskih slikara druge polovine 20. veka predstavljena su danas prvi put u Apatinu, u okviru putujuće izložbe „Karavan slika“ koju su priredili Vojvodjanska banka i Galerija Matice srpske.

Pet izloženih slika deo su umetničke zbirke od više od 600 likovnih dela u vlasništvu Vojvodjanske banke, nastalih u proteklih pola veka.

U filijali Vojvodjanske banke u Apatinu izložena su dela Save Stojkova „Banka“ u tehnici ulje na kartonu, zatim ulja na platnu Boška Petrovića „Železnička ulica u Novom Sadu“, Milana Kerca „Žita“, Milana Kečića „Jesenji salaš“, kao i rad Pavla Blesića „Bedem pod krošnjom“ (ulje na lesonitu).

Izbor od pet umetničkih dela afirmisanih slikara pokazuje razvoj likovne umetnosti u Vojvodini u drugoj polovini 20. veka, rekli su organizatori.

Direktor filijale Apatin u Vojvodjanskoj banci Kristina Srdić je na otvaranju izložbe rekla da su stručnjaci Galerije Matice srpske, kroz zajednički projekat „Odgovorno u kulturi“, doprineli obradi slika iz kolekcije srpske likovne umetnosti Vojvodjanske banke, kako bi ih predstavili javnosti.

„Istovremeno radimo na obradi i valorizaciji preostalih 600 dela, kako bi i ona kroz publikacije i izložbe bila dostupna javnosti“, istakla je Srdić.

Viši kustos Galerije Matice srpske Mirjana Brmbota rekla je da izložena dela na različite načine prikazuju istu temu, panonski milje i da svaki od autora likovno iskazuje raznovrsnost vojvodjanskog podneblja.

„Izložba ‘Odgovorno u kulturi’ je izbor najboljih dela umetničke vrednosti sakupljene pod krovom Vojvodjanske banke u proteklih pola veka, koja pokazuju njihov odgovoran odnos prema kulturnom nasledju“, istakla je Brmbota.

Ona je dodala da postavka prikazuje tokove nacionalne umetnosti 20. veka pa je „osnov za razumevanje istorije umetnosti te epohe“.

Izložba će biti otvorena za posetioce do petka 7. jula od 18.00 do 20.00 časova u filijali Vojvodjanske banke u Apatinu.

Do sada su odabrana dela u vlasništvu Vojvodjanske banke izložbom „Odgovorno u kulturi“ predstavljena u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Čačku.

Dela će u okviru „Karavana slika“ u narednom periodu biti izložena i u Zrenjaninu i Subotici.

Beta

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN