Preminuo Milivoje Mića Marković, legenda džeza

Klarinetista, saksofonista, kompozitor, aranžer, publicista, dugogodišnji urednik u Televiziji Beograd Milivoje Mića Marković preminuo je noćas u 79. godini, saopštila je porodica.

Milivoje Mića Marković, rođen u Zagrebu 20. marta 1939. godine, gimnaziju i Muzičku školu „Franjo Kuhac“ pohađao je u Osijeku. Upamtio je kako je u detinjstvu u Osijeku, u glavnoj ulici u kojoj je živeo sa roditeljima i bratom, na banderi bio zvučnik sa kojeg je slušao tadašnje hitove. Zvao je to „ulični program“, koji je „skidao“ sa velikim zadovoljstvom.
U Beograd dolazi 1957. godine i nakon položene audicije postaje član Udruženja džez muzičara Beograda. Upisao je studije prava i paralelno nastavio školovanje u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ gde je 1959. godine diplomirao.

Postaće i prvi diplomac džez odseka Muzičke akademije u Gracu.

Kao saksofonista brzo će dobiti nadimak po najvećem iz svoje branše – Koltrejn, a dobro se pamti njegov koncert na Kolarcu sa legendarnim Klarkom Terijem.

Kao kompozitor, proslavio se muzikom za seriju Otpisani i za film Ljubavni život Budimira Trajkovića.

Velika priznanja dobija dok je bio vođa Seksteta Marković-Gut – u jednom holandskom listu posle gostovanja u toj zemlji, pisalo da je „Milivoje Marković skinuo zvezde sa neba“.

Tokom karijere bio je jedan od šefova PGP-a i urednik u Televiziji Beograd, predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije. Predvodio je Big bend.

Sa Milošem Petrovićem osniva „M end P saut kvartet“ (M&P South Quartet), etno-džez orijentacije, koji je snimio dva CD-a.

Autor je plana i programa nastave za džez klarinet i saksofon, objavljen u Prosvetnom glasniku Republike Srbije.

Držao je klasu saksofona i klarineta u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu.

Autor je zanimljivih televizijskih intervjua sa ambasadorima u Beogradu, a početkom devedesetih pisao je kolumne u Borbi u kojima je molio da se prekine s ratom i bezumljem.

Na džez festivalu „Nišvil“ dobio je Nagradu za životno delo.

Više od 50 godina bio je u braku sa Radmilom Mikić Miki, nekada veoma popularnom interpretatorkom lakih nota.

Izvor: Fonet

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN