Istekao rok, Katar zahteve ocenio kao nerealne i šta sad?

Istekao rok dat Kataru da odgovori na 13 zahteva. U Egiptu sastanak šefova diplomatija Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Te tri zemlje i Egipat su 5. juna prekinuli diplomatske odnose s Katarom kog optužuju za finansiranje terorizma kao i zbog veza sa Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije. Te zemlje su potom Kataru uputile spisak sa 13 zahteva, među kojima zatvaranje medijske kuće Al-Džazira, prekid odnosa sa Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici saopštili su jutros da su primili odgovor Katara na njihovu listu zahteva, a u njemu je zvanična Doha saopštila da su zahtevi koji su joj upućeni „nerealni“.

„Ministar (spoljnih poslova Saudijske Arabije) Adel al-Džubeir primio je od kuvajskog ministra šeika Mohamada Abdulaha al-Sabaha zvaničan odgovor Katara u vezi sa zahtevima zemalja koje bojkotuju (Katar)“, objavilo je na Tviteru saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova dodajući da su se njih dvojica sreli u Džedi.

I katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani izjavio je juče da je nemoguće ispuniti zahteve arapskih zemalja. Al Tani je na konferenciji za novinare u Dohi rekao da je lista zahteva zemalja koje su izolovale Katar „nerealna i nesprovodiva“.

Ti zahtevi su poslati Kataru ranije kada je toj zemlji dat rok od 10 dana da na njih odgovori, što je isteklo u nedelju. Nakon toga Kataru je dat dodatni rok od 48 sati.

Zalivske zemlje kratko su saopštile da su dobile katarski odgovor i da će o tome danas razgovarati u Kairu.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN