Sputnjik: Srbija kao guska u magli, EU kao muva bez glave

Put Srbije u EU zavisi od geopolitičke situacije jer se mnoga pitanja prelamaju kroz Zapadni Balkan, ocenjuje Sputnjik.

Pitanje je kako će se Nemačka i Francuska odnositi prema Zapadnom Balkanu kad su tu i interesi Rusije, pa i u našem regionu sve aktivnije Turske. Biće zanimljivo pratiti i Kinu, navodi Sputnjik.

U tekstu se podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio posle sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, uz posredovanje Federike Mogerini, da je od visoke predstavnice EU tražio da se ubrza postupak ulaska Srbije u članstvo Unije i da tačno utvrdi – „oroči“, datum za ulazak.

„Srbija više ne može ići kao neke guske kroz maglu, koje znaju da će jednog dana stići do cilja, ali ne znaju tačno kojim putem i kad“, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Komentarišući ovu izjavu, Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku, kaže za Sputnjik da je logično da Srbija želi da zna unapred kako će dijalog, pre svega sa Prištinom, koji je dugoročan i neizvestan, na kraju izgledati.

„Očigledno je da će biti neophodno davati neku vrstu novih ustupaka po tom pitanju. S druge strane, neophodna je i određena vrsta garancije kada je u pitanju ulazak u uniju“, kaže Đukanović.

„Znamo kako se neslavno završio pokušaj SR Jugoslavije 1999. godine, kada je pod bombama doneta odluka o pristupanju Savezu Rusije i Belorusije, prvo zbog toga što nije bilo garancije druge strane da će to biti urađeno. Ova izjava predsednika je traženje nekakve potvrde jasnije evropske perspektive i da je taj proces pristupanja nešto što će se ubrzati, što će rezultirati punopravnim članstvom“, kaže Đukanović.

Đukanović je bio upitan i koliko je realno tražiti da se ubrza postupak ulaska Srbije u Uniju i tačno utvrdi datum u trenutku kada Balkan nije prioritet Evropi koja se bori sa „bregzitom“, novim odnosima sa SAD po dolasku Donalda Trampa na mesto predsednika, ekonomskom i migrantskom krizom. „Kada bi Srbija čekala da se ovi problemi reše, mnogi procesi bi bili trajno zaustavljeni“, kaže Đukanović.

„Evropska unija će naći neke racionalne odgovore na probleme sa kojima se suočava. Ona istovremeno mora da nastavi proces proširenja na Zapadni Balkan kako on ne bi eskalirao nekim novim problemima, novim nestabilnostima. Mislim da je to poruka koju šalje ne samo Srbija u ovom trenutku, nego i druge države Zapadnog Balkana uvidevši zapravo u članstvu u EU neku vrstu garanta i regionalne stabilnosti“, ističe sagovornik Sputnjika.

Upitan da li put Srbije u Evropsku uniju može da bude kraći s obzirom na globalnu geopolitičku situaciju, naime iz same EU neretko se čuje da Rusija brani svoje interese u regionu Zapadnog Balkana, Dragan Đukanović kaže da je jasno da se globalna geopolitička igra prelama na našem prostoru i da je to izuzetno važan faktor u ovom trenutku.

„Nije isključeno da Evropa ubrza put Srbije ka članstvu, kako bi sprečila jačanje uticaja drugih aktera u ovom delu Evrope. Veoma će mnogo stvari zavisiti od toga kako će se vodeće države EU, poput Nemačke i Francuske, odnositi prema Zapadnom Balkanu. Naravno, tu su i interesi država koje ne pripadaju uniji, poput Rusije, pa i u našem regionu sve aktivnije Turske. Biće zanimljivo pratiti i Kinu, način na koji će sve te zemlje probati da zaštitite neku vrstu svojih legitimnih interesa“, naglašava Đukanović.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN