Mala matura: Posle matematike, sutra se polaže kombinovani test

Budući srednjoškolci rešavali su test iz matematike, a sutra ih očekuje polaganje kombinovanog testa sa pitanjima iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Nadležni poručuju da oko 69.000 osmaka ne treba da brine, jer u srednjim školama ima više mesta nego što je svršenih osnovaca.

Preliminarni rezultati biće poznati u nedelju. Test iz matematike prošao je u skladu sa procedurom i bez nepravilnosti, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„Supervizori i dežurni nastavnici koji su pratili sprovođenje testiranja radili su u punom sastavu uz poštovanje procedure“, kažu u Ministarstvu.

Prema reakcijama učenika, test iz metematike nije bio težak, a malo glavobolje zadala im je geometrija.

Učenici osmog razreda osnovne škole juče su rešavali test iz maternjeg jezika, čime su započeli polaganje završnog ispita.

Pomoćnica ministra za osnovno i predškolsko obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković prisustvovala je početku polaganja završnog ispita iz matematike u Osnovnoj školi „Filip Filipović“ u Beogradu.

Uoči početka testa, Nedeljkovićeva je poželela budućim srednjoškolcima sreću i poručila im da veruju u sebe.

„Trudili smo se da i ove godine imate dovoljno vremena, ali i da test ne bude pretežak. Molim vas da se koncentrišete, da verujete u sebe. Ja verujem da ste tokom dosadašnjeg školovanja usvojili dovoljno znanja da na današnjem ispitu postignete dovoljno dobre rezultate“, rekla je Nedeljkovićeva.

Pomoćnica ministra je poželela malim maturantima da upišu željene srednje škole, da se tokom leta odmore i da kao srednjoškolci pođu u nove pobede.

Direktor Osnovne škole „Filip Filipović“ Dušan Kićović podsetio je učenike da poštuju pravila kao što su to činili prilikom testa iz maternjeg jezika i rekao da su na jučerašnjem testu pokazali veoma dobro znanje i da su mnogi od njih osvojili maksimalan broj poena.

Sutra u devet časova učenici će polagati kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Učenici na završnom ispitu mogu da ostvare ukupno 30 bodova, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena.

Broju poena ostvarenih na osnovu uspeha u osnovoj školi i na završnom ispitu, dodaju se bodovi sa međunarodnih i republičkih takmičenja. Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 18, a konačni 23. juna.

Svi učenici moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.

RTS

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN