Lončar: „Krajnji cilj izjednačavanje privatnih i državnih apoteka“

Na pitanje novinara da li će se menjati pravilnik o listama proizvoda koji će se prodavati u apotekama, ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, je istakao da moramo da se odlučimo šta stvarno želimo, jer imamo mnogo zahteva. Cilj je da se izjednače privatne i državne apoteke i da budu apsolutno konkurentne pod istim uslovima, rekao je Lončar nakon skupa koji je bio posvećen promociji zdravstvenog turizma u Srbiji.
Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, dodelio je prvih pedeset sertifikata za stomatološke ordinacije i plastične hirurge koji su ispunili uslove za učešće u projektu promocije zdravstvenog turizma. Srbija je napravila paket usluga koje će ponuditi strancima. Težnja Ministarstva je da se naprave bolji standardi kako u kvalitetu, tako i u cenama usluga. Srbija bi mogla da privuče godišnje oko 100.000 zdravstvenih turista, procene su Ministarstva.
Ministarstvo zdravlja je pokrenulo projekat razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbij. Za početak će se promovisati stomatološke usluge i usluge, plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije. Na poziv ministarstva prijavilo se više od 130 zdravstvenih ustanova i privatnih praksi, rekao je ministar zdravlja, Zlatibor Lončar.
Procenjuje se da izdaci koji uključuju tretman, medicinsku negu posle operacije, avionske karte, smeštaj za pacijente i pratnju, u Srbiji iznose trećinu troškova intevencije koje bi pacijenti imali u Zapadnoj Evropi, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS. Procene iz Ministarstva zdravlja su da da bi Srbija mogla da privuče godišnje i do 100.000 zdravstvenih turista.
Prema procenama, 203 miliona evropljana godišnje ostvari putovanja motivisana zdravstvenim razlozima i na tim putovanjima se potroši oko 115 milijardi evra. I Srbija sigurno ima znanje, mogućnosti i kapaciteta da bude deo tih procesa, istakao je Lončar.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN