Polemika o Darvinovoj teoriji i dalje aktueIna

Peticija za reviziju izučavanja Darvinove teorije evolucije u našem obrazovnom sistemu poslednjih dana je uzburkala javnost u Srbiji. Peticiju, koja je dostavljena  Ministarstvu prosvete, SANU i univerzitetima, potpisali su brojni akademici, profesori, pravnici, dokori nauka, i sveštenici.

Da peticija neće ništa promeniti u biološkim naukama, posebno ne u evolucionoj biologiji jer je Darvinova teorija temelj evolucione biologije na koju se nadograđivalo puno znanje, smatra dr Uroš Savkovi, istraživač u Biološkom institutu.

Zamerku peticiji dao je i dr Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike Tiršova. Po njemu, tekst peticije gde je predstavljena Darvinova teorija pre nego što je izložena kritici sadrži pogrešno viđenje i predstavljanje teorije.

Nauka i vera ne isključuju jadna drugu, izjavio je  đakon Nenad Ilić, ali smatra da je problem u komunikaciji na različitim nivoima kao teme i kao vrednosno poređenje. On misli da se peticija ne tiče direktno Darvinove teorije već da se radi o nečemu što ulazi u zonu ideologije i zloupotrebe i vere i nauke.

Ovo nije prva ovakva inicijativa u Srbiji, pošto je 2004. godine tadašnja ministarka prosvete Ljiljana Čolić objavila svoj dekret o izostavljanju Darvinove teorije evolucije iz nastavnog plana za biologiju za VIII razred osnovne škole. Nakon toga, ministrka je ostala bez funkcije.

Da podsetimo, u Skupštinu je stigla peticija sa potpisima 166 građana, gotovo iz svih sa visokim akademskim zvanjima, kojom se traži revizija izučavanja teorije evolucije u našem školstvu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN