Ko će biti novi premijer?

U premijersku fotelju u novoj Vladi najverovatnije će sesti Ivica Dačić ili Ana Brnabić, saznaju Novosti. Izvori lista Danas međutim ne isključuju iznenađenje.

Prema saznanjima Večernjih novosti, aktuelni premijer Aleksandar Vučić suzio je izbor za svoje naslednike i on se sveo upravo na ta dva imena, prvog potpredsednika Vlade i ministarku državne uprave i lokalne samouprave. Mogući „adut iz senke“ mogao bi da bude Dušan Vujović, ministar finansija, pišu Novosti.

Kao glavni argumenti za izbor Brnabićeve u krugovima Vlade se pominju njena stručnost, angažovanost i dobri rezultati u sektoru koji vodi, ali i velika odanost Vučiću iako nije članica SNS-a. Upravo zbog toga Vučić ima veliko poverenje u nju i zato nije iznenađenje što se njeno ime pominje kao Vučićev najverovatniji izbor, dodaju Novosti.

Dačiću, s druge strane, u prilog idu dobri odnosi sa Vučićem, koji su na uzlaznoj putanji nakon što su socijalisti podržali kandidaturu Vučića za predsednika Srbije. Takođe, vetar u leđa Dačiću daje i činjenica da je već sedeo u Nemanjinoj 11 kao prvi čovek Vlade, ali i to što je kao ministar spoljnih poslova ostvario dobre kontakte širom sveta.

Međutim, najveća kočnica za izbor Brnabićeve ili Dačića na mesto premijera je stav naprednjaka koji smatraju da prvi čovek vlade treba da dođe iz njihovih redova. Ipak, oni su višeputa ponovili da će konačnu odluku ipak doneti Vučić, podsećaju Novosti.

S druge strane, sagovornici lista Danas navode da i dalje najviše šanse da se nađe na premijerskom mestu ima lider socijalista, ali u statusu vršioca dužnosti. To bi značilo da Dačić kao prvi potpredsednik Vlade obavlja poslove premijera, moguće i šest meseci, a svakako dok ne prođu parlamentarni izbori u Nemačkoj u septembru.

 

Takođe, list još navopdi da da se u političkim krugovima u Beogradu, posebno stranim, predstojeći događaji prate se sa velikom pažnjom. Smatra se, naime da će Vučićeva odluka o budućem premijeru predstavljati jasan znak da li će on zauzeti jači proevropski i proatlantski kurs, budući da mu prepreka za to više nije Tomislav Nikolić.

Ukoliko se odluči da mesto premijera poveri ličnostima kao što su Ana Brnabić ili Zorana Mihajlović, on će time poslati jasnu poruku da će se pregovori sa Albancima pod pokroviteljstvom nastaviti. Očekuje se i da će u tom slučaju Vučić nastaviti da „drži pod kontrolom“ Milorada Dodika i da neće biti prepreka evrointegraciji celovite Bosne i Hercegovine.

Stoga, ukoliko Dačić ne bude u v. d. stanju, već izabran u punom kapacitetu, to će se u zapadnim krugovima smatrati znakom da Vučić ruska vrata i dalje drži otvorenim, piše Danas.

Pojedini izvori Danasa očekuju da će Vučić sve iznenaditi imenom novog premijera i tvrde da će to biti osoba koja sada nije u Vladi Srbije. Međutim, oni ne otkrivaju da li bi to mogao da bude Nikola Selaković, bivši ministar pravde. I Selakovićev, ali i izbor Nebojše Stefanovića, sadašnjeg ministra policije, na mesto premijera, predstavljao bi neku vrstu srednjeg rešenja, ali bi opet sumnje u Vučićev mogući zaokret i dalje u zapadnim krugovima bile velike.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN