Vulin: „Albanci da odluče da li će da vode Haradinajeve ratove“

Srbija može da zaštiti sebe, ali Albanci moraju da odluče da li hoće da vode Haradinajeve ratove, jer svet više neće ratovati sa Srbijom zbog „Velike Albanije“, rekao je Aleksandar Vulin, upitan da prokomentariše izjavu Ramuša Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova, u kojoj on traži podršku Vašingtona u rešavanju posla između Srbije i Kosova.
Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, rekao je da Brisel ne može da završi posao između Kosova i Srbije i zatražio je da to uradi Vašington ili će, kako je rekao, „oni da odrade svoje poslove“. On je ovo izjavio na predizbornom mitingu svoje stranke u Podujevu. Komentarišući njegovu izajvu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, je rekao da prošli put kada je video srpsku vojsku Haradinaj je trčao, a sledeći put kada je bude video on će puzati, i dodao da Srbija ozbiljno shvata ove pretnje.
Na pitanje da li je takva retorika Haradinaja deo predizborne kampanje Vulin je rekao da u izborima političari govore ono što narod želi da čuje, i ako je to ono što Albanci žele da čuju, da je jako zabrinut.
Izjava Ramuša Haradinaja izazvala je brojne reakcije zvaničnika. Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, reako je da Albanci znaju da neće moći ni milimetar na teritoriju uže Srbije, ali da zabrinjavaju pretnje srpskom narodu. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, rekao je da Haradinaj nije problem Srbije, već Evropske unije i međuanrodne zajednice koja mora reagovati na ovakvu vrstu radikalizma. Sve učestalije preteće izjave političkih predstavnika Albanaca na Balkanu bile su tema razgovora srpskog premijera, Aleksandra Vučića, i ruskog predsednika, Vladimira Putina, na Forumu u Pekingu, gde su oni zajednički izrazili zabrinutost, uz ocenu da takva retorika predstavlja mogućnost za sukobe.

PRILOG: VULIN O HARADINAJU

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN