Sindikati – čuvari radnika ili poltroni vlasti?

  • Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su danas najavili da će 1. maj, Medjunarodni praznik rada, obeležiti
    Karikatura (autor Srdić) preuzeta na portalu www.aforizmi.org

    protestnim okupljanjem u Kruševcu, na platou Doma sindikata.

Protest u Kruševcu se organizuje kao podrška aktivistima tog sindikata iz kruševačkog Trajala koji su proglašeni tehološkim viškom, „ali i svim do sada otpuštenim radnicima, žrtvama tranzicije, neoliberalne ekonomske politike koja se sprovodi i čije katastrofalne posledice osećaju svi gradjani Srbije“.

Sindikat Sloga je istakao da je do sada za 1. maj organizovao proteste u Beogradu, ali ove godine će skup biti u Kruševcu i zbog toga da bi se izbegao sukob nezadovoljnog članstva i simpatizera tog sindikata sa učesnicima protesta u glavnom gradu koji oganizuju Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“.

Ta dva reprezentativna sindikata su, po oceni Sloge, „prepoznata kao dugogodišnji amortizeri radničkog nezadovoljstva i prikriveni saradnici svih vlasti do sada“.

Apsurdno je, licimerno i bedno da ovi sindikati koji godinama unazad učestvuju u (ne) radu Socijalno – ekonomskog saveta, tripartitnog tela predstavnika vlasti, poslodavaca i sindikata, kritikuju stanje i položaj radnih prava, ali ne i samu vlast koja tu politiku sprovodi, i da u danu, simbolu medjunarodnog radničkog otpora pozivaju na solidarnost kako bi šetali Beogradom i uručili zahteve ‘praznoj zgradi Vlade Srbije’, a imaju priliku da to rade tokom cele godine na sednicama tog tela„, navodi se u saopštenju Sloge.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN