Crna Gora na Cetinju odlučuje o ulasku u NATO

Skupština Crne Gore danas će na Cetinju glasati o Protokolu o članstvu u NATO, čime se završava nacionalna procedura pristupanja Severnoatlanskom savezu.

Protiv donošenja te odluke u Skupštini je najveći deo opozicije koja traži referendum o stupanju u NATO. Deo opozicije, predvodjen Demokratskim frontom (DF), zato je za danas njavio protest na Cetinju.

Sednici će prisustvovati 46 od 81 poslanika, pošto od oktobarskih, parlamentarnih izbora Skupštinu bojkotuje cela opozicija.

Sednica Skupštine zakazana je za 14 sati, a protest Fronta za 13 sati na Cetinju. Ustav ne obavezuje vlasti da raspišu referendum o stupanju u NATO, ali su se na takav vid potvde te odluke do sada odlučile svega tri od 28 članica tog saveza.

Da bi Crna Gora i formalno stupila u Alijansu, potrebno je da Protokol potvrde sve zemlje-članice, posle čega bi generalni sekretar NATO-a trebalo da joj uputi formalni poziv za prijem.

Crna Gora očekuje da će na predstojećem samitu NATO, krajem maja u Briselu, učestvovati kao punopravna članica.U Predlogu zakona kojim se potvrdjuje Protokol o članstvu u NATO se, pored ostalog, navodi da „poučena iskustvom gubitka nezavisnosti nakon Prvog svetskog rata, Crna Gora mora u postojećim geopolitičkim okolnostima da racionalno sagleda sve mogućnosti i donese odluku koja će na najcelishodniji i ekonomski najopravdaniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbednosne interese“.

Ugovorom se strane obavezuju da mirnim sredstvima rešavaju svaki medjunarodni spor, u koji bi mogle da budu uključene, i da se u medjunarodnim odnosima uzdržavaju od pretnje silom ili upotrebe sile na bilo koji način nespojiv sa ciljevima Ujedinjenih nacija, navodi se, izmedju ostalog, u Predlogu zakona.

Na osnovu Povelje NATO, strane su se saglasile i da će se oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili Severnoj Americi smatrati da predstavlja napad na sve članice tog saveza, te da će shodno tome, u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, i pojedinačno, i zajedno, preduzeti potrebne mere, uključujući upotrebu oružane sile, radi ponovnog uspostavljanja i održavanja bezbednosti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN