Svetski dan knjige

Datum rođenja odnosno smrti Vilijema Šekspira i Migela de Servantesa Unesko je proglasio praznikom pisane reči kao podsticaj čitanju. I u Srbiji je organizovan niz manifestacija. Počelo je književnim maratonom „Beogradski čitač“ u Čuburskom parku, sutra će se obeležavanju pridružiti Biblioteka Grada Beograda, a u utorak u Institutu Servantes poznate ličnosti čitaju odlomke Don Kihota.

Širom sveta obeležva se Svetski dan knjige i autorskih prava, ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu 1995. godine.

Različitim programima obeležava se dan kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijem Šekspir.

U Beogradu, u Čuburskom parku u toku je književni maraton u neprekidnom trajanju od 24 časa.

Kod skulpture „Beogradski čitač“ smenjuju se afirmisani pisci i poete, članovi brojnih udruženja i društava književnika, renomirani dramski umetnici svih generacija, mladi budući pisci, stranci koji žive u Beogradu, recitatori i članovi literarnih sekcija beogradskih osnovnih škola i gimnazija, stend ap komičari, aforističari i debitanti.. Oni čitaju ili govore svoju poeziju ili prozu, citiraju omiljene pesme ili delove proznih tekstova, a može se čuti i poezija i proza Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih domaćih pisaca, ovekovečenih i u audio formatu.

Javnim čitanjem „Don Kihota“ povodom Svetskog dana knjige, Beograd se pridružuje Madridu i drugim gradovima sveta, gde se ovakve manifestacije tradicionalno organizuju više od dve decenije. Španija obeležava Svetski dan knjige od 1923. godine i na taj dan zaljubljenici u literaturu razmenjuju knjige i ruže, a samo u Kataloniji tokom 24 sata proda se oko 400.000 knjiga i čak četiri miliona ruža.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN