Zahtev dermatologa i obolelih od melanoma da se zabrane solarijumi

Članovi Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (raka kože) i dermatolozi danas su ponovili zahtev da se u Srbiji zabrane solarijumi koji su naročito štetni za mlade.

Učešćem na Beogradskom maratonu u trci zadovoljstva članovi tog udruženja su pokušali da još jednom javnosti skrenu pažnju koliko je štetno nekontrolisano izlaganja UV zračenju i korišćenje solarijuma.

„Namera nam je ukažemo koliko je važno da svako vodi računa o svom zadravlju i da ide na redovne preventivne preglede“, rekao je novinarima predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović.

On je istakao da svake godine u Srbiji od melanoma oboli 650 ljudi, ali da je ta bolest izlečiva ako se na vreme otkrije.

Podsetio je da se broj obolelih od te teške bolesti povećava svakih pet godina za 20 odsto, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju stanovništva u prethodnih 50 godina, a da se kod 80 odsto pacijenata bolest dijagnostikuje u kasnoj fazi.

„Zabrinjavajuće je što je sve više mladih koji obolevaju od melanoma i zato od Ministarstva zdravlja tražimo da se zabrane solarijumi“, kazao je Pilipović.

Pre početka trke gradjani su na štandu Udruženja imali priliku da od dermatologa dobiju informacije o melanomu, simptomima bolesti, prevenciji i lečenju.

Nacionalna koordinatorka kampanje „Euromelanom“ Udruženja dermatovenerologa Srbije Lidija Kandolf Sekulović je kazala da je nepodeljeno mišljenje lekara da treba zabraniti solarijum.

„Imamo podršku Ministarstva zdravlja koje je formiralo radnu grupu koja će preložiti kako da se zakonom reguliše zabrana solarijuma“, rekla je Kandolf Sekulović.

EU je dala preporuku da se od 2017. solarijumi više ne koriste, a u nekim evropskim zemljama je zabranjena njihova upotreba.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN