IZBORI U FRANCUSKOJ NEIZVESNI

Izbori u Francuskoj nikada nisu bili neizvesniji. U prvom krugu suočiće se jedanaest različitih kandidata, od krajnje desnice do krajnje levice. I pored ovog pluralizma, mišljenje da su francuske institucije antidemokratski nastrojene, sve je raširenije.

Dosadašnje ankete favorizuju Emanuela Makrona (stranka „U pokretu“ – Enmarche“) i Marin Le Pen (Front national). Kako navodi Lemonde diplomatique, prvi put bi kandidati partije socijalista i konzervativne desnice, koji Francuskom bez prekida vladaju još od uspostavljanja Pete republike, mogli biti eliminisani već u prvom krugu.

Da li i na koji način će sinoćni teroristički napad uticati na predsedničke izbore, francuski političar Žan Iv Lekonte rekao je da ne veruje da će išta promeniti.

Urednik srpskog izdanja LMD Ivica Mladenović  ističe da su se u polednje dve nedelje izdvojila četiri kandidata u Francuskoj koji bi mogli da uđu u drugi krug.

Više od 50.000 policajaca i žandarma biće raspoređeno na dan prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj 23. aprila. Francuski ministar je najavio i bezbednosne mere za prenošenje rezultata preko interneta.

Drugi krug izbora planiran je za 7. maj.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN