Unija Albanije i Kosova ?

Pretnje koje se odnose na ujedinjenje Albanije i Kosova treba ozbiljno shvatiti, jer Albanci neće odustati od svojih pretenzija i samo je pitanje vremena kada će pokušati da izazovu rat, smatra politički analitičar, Dragomir Anđelković. Lobiranjem na Zapadu, jačanjem saradnje sa Rusijom i jačanjem patriotskog duha Srbija može da se odbrani, ocenjuje Anđelković.
Povodom izjava o ujedinjenju Albanije i Kosova politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da su očito zapadni centri moći Prištini i Tirani obećali realizaciju velikoalbanskog projekta, ali fazno kroz formu evropskih i regionalnih integracija.
U ovim okolnostima Srbija mora da nastoji da realizuje sve aranžmane koje je započela sa Rusijom da bi ojačala svoje vojne potencijale, ali i da lobira na zapadu, koji je svestan opasnosti od albanskog ektremizma, ističe Anđelković.
Reakcija EU na ove izjave iz Tirane i Prištine je blaga, prema oceni stručnjaka.
Da podsetimo, Albanski premijer Edi Rama izjavio je da će doći do ujedinjenja Albanije i Kosova ukoliko Albanija ne uđe u EU. Nakon njega oglasio se i Hašim Tači koji je poručio iz Prištine da će svi albanci regiona živeti u jednoj državi ako se vrata EU zatvore. I predsednik opštine Bujanovac, Januz Musliju je izjavio da zvanična Tirana ima punu podršku za ujedinjenje Albanije i Kosova. Američki ambasador, Kajl Skat ocenio je da su ove izjave razlog za zabrinutost, a odgovor je stigao i iz Bograda, kada je premijer i izabarni predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao da ovakve izjave ne doprinose odnosima u regionu, kao i da je svima jasno da do ujedinjenje neće doći, bez obzira na nečije želje.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN