Musliju: Ujedinjenje Albanije i Kosova bez preševske doline je besmisleno

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju izjavio je da zvanična Tirana ima punu podršku za „ujedinjenje Albanije i Kosova“, ako izostane njihova evropska perspektiva, ali ne bez Preševa.

Musliju je u izjavi za agenciju Preševa Jon rekao da podržava ranije izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o uniji Albanije i Kosova.

„Unija Albanije sa Kosovom je bez preševske doline, bez Medveđe, Bujanovca i Preševa besmislena. Sada je ključni trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to deo Albanije u koji ne treba dirati“, rekao je Musliju.

Dodao je da Rama i Tači imaju moralnu obavezu da u „ovo spajanje“ uključe, kako je rekao, i istočno Kosovo.

A ako se to ne dogodi, Musliju smatra da će to biti „nacionalna izdaja“.

Musliju tvrdi da su Preševo, Medveđa i Bujanovac sastavni deo „države Kosovo“, od koje su „nasilno odvojeni“.

„Zato smo vodili naš oslobodilački rat. Ovaj cilj postoji zapisan u srcima i duhu albanskog naroda. To je potvrđeno 1. i 2. marta 1992. godine i mi nemamo pravo da odustanemo od nečeg za šta su se žrtvovali pripadnici OVPBM“, rekao je Musliju.

Musliju kaže da je svestan da se to neće dopasti Srbiji, kao što joj se nije dopalo ni, kako je rekao, otcepljenje Kosova.

„Bez Niša, ovo nije ‘Velika Albanija’ i Srbija čak treba da nam bude zahvalna što Albanci traže ujedinjenje samo Albanije, Kosova i preševske doline“, rekao je Musliju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN