Dačić: Albanski političari glavna pretnja miru na Balkanu

Albanci bi trebalo da dobro odmeravaju svoje reči, jer na međunarodnoj sceni više nema njihovih zaštitnika koji su bombardovali Srbiju, poručio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je, reagujući na izjave albanskih političara o ujedinjenju delova Srbije sa Albanijom, da ti političari postaju glavna pretnja miru i stabilnosti na Balkanu i u Evropi.

„Albanci bi trebalo da dobro odmeravaju svoje reči, jer nema na međunarodnoj sceni više njihovih zaštitnika koji su bombardovali Srbiju kako bi Kosovo oteli Srbiji. To se više nikad neće ponoviti“, poručuje Dačić.

„Koordinirane izjave Rame, Tačija i Muslijua pokazuju da je Velika Albanija cilj svih Albanaca. Danas je Musliju tome dodao i Niš, sutra će i Skoplje, Ulcinj, Epir…“, dodao je ministar, navodi se u saopštenju MSP.

Kako kaže, Srbija nikog ne provocira, ali se nikoga i ne plaši.

Dačić pita da li će EU, SAD i Velika Britanija progovoriti. „Ako to ne učine ni ovoga puta, kad je ‘Velika Albanija’ stigla do Niša, biće direktno odgovorni za posledice“, upozorava Dačić.

Kaže da je to o čemu pričaju albanski političari, srećom, pusti san.

„Srećom, sve je to samo pusti san. Ali iskustvo nas uči koliko je kratak put od snova do košmara“, zaključio je Dačić.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović takođe je reagovala na izjavu Jonuza Muslijua poručivši mu da su ratovi na ovim prostorima završeni.

Direktorka Kancelarije smatra da je nedopustivo da predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine govori o prekrajanju državnih granica, te da očekuje reakciju svih država članica EU na ovakvu izjavu.

Predsednik Opštine Bujanovac Jonuz Musliju izjavio je danas da zvanična Tirana ima punu podršku za „ujedinjenje Albanije i Kosova“ ako izostane njihova evropska perspektiva, ali ne bez Preševa.

Tači je juče izjavio za Radio Slobodna Evropa da će, ukoliko EU zatvori vrata Kosovu, „svi Albanci regiona živeti u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu“.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je nedavno da je, ukoliko evropska perspektiva prema Zapadnom Balkanu izbledi, moguće da će doći do ujedinjenja Kosova i Albanije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN