Rusija „spasla“ S. Koreju pred SB UN, Kina bila protiv

Rusija je u sredu sprečila Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da osudi Severnu Koreje zbog najnovijeg ispaljivanja rakete.

To se dogodilo uprkos tome što je osuda imala podršku Kine, saveznice Pjongjanga, rekle su diplomate.

Američki predlog osude zahtevao je od Pjongjanga da se uzdrži od sprovođenja proba nuklearnih ili balističkih raketa, posle nesupešnog ispaljivanja jedne u nedelju.

Prema rečima diplomata u Savetu bezbednosti, Moskva želi da poboljša elemente teksta, odnosno ukaže na potrebu da se rešenje postigne dijalogom.

Nekoliko njih, govoreći pod uslovom da im se ne objave imena, priznalo je da su iznenađeni ruskom blokadom teksta i to uprkos tome što je tekst podržao Peking koji obično diplomatski štiti Severnu Koreju u UN.

U blokiranom tekstu, članovi Saveta bezbednosti su izrazili „apsolutnu zabrinutost“ zbog „veoma destabilišučeg ponašanja“ Severne Koreje, preteći joj ponovo „značajnijim koracima“.

Prošlog meseca, Savet je jednoglasno oštro osudio niz lansiranja raketa Pjongjanga.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli poslala je poruku Severnoj Koreji da SAD ne žele svađu i da je ni Severna Koreja ne započinje.

Hejli je izjavila novinarima da je lopta u dvorištu Severne Koreje i da je potez na njima, preneo je AP.

Hejli, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti UN, kazala je da države članice rade na saopštenju, koje je odgovor na njihovo poslednje neuspelo lansiranje rakete.

Ruska blokada dolazi nedelju dana pre sastanka Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji, kojom će predsedavati šef američke diplomatije Rek Tilerson.

Pred sednicu Saveta bezbednosti američka ambasadorka u UN Niki Hejli je rekla da je „važno da Severna Koreja zna da mi ne tražimo sukob“.

„Mi smo jasno rekli šta ona može da uradi. Lopta je na njenoj strani terena“, upozorila je diplomatkinja.

Potpredsednik SAD Majk Pens koji je na turneji po Aziji, u sredu je obećao Severnoj Koreji „ogromna“ odgovor u slučaju napada, nazivajući Pjongjang „najopasnijom i najneposrednijom pretnjom u regionu“.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je u sredu izjavio da zemlje koje su „na prvoj liniji fronta“ te krize – Kina, SAD, Japan, Južna Кoreja, Rusija, treba da učine sve da spreče trku Pjongjanga u naoružavanju.

„Mislimo da je apsolutno neophodno (…) da se svi uključe kako bi se osiguralo da se sve uradi da se pretnja koju predstavlja razvoj raketa i nuklearnih sposobnosti, ne pretvore u opasnost po međunarodnu zajednicu“, rekao je šef UN.

„Mi u potpunosti podržavamo napore svih država da se obezbedi da Severna Кoreja ne prestane sposobna da postane pretnja ne samo za region, već i za širi deo sveta“ – dodao je on.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN