Sneg i minus prete ovogodišnjem rodu

Sneg koji od utorka uveče pada u Novoj Varoši i Prijepolju dostigao je u planinskim predelima visinu od 30 centimetara. Iako najavljivan samo na planinama i višim predelima, sneg je zabeleo krovove u mnogim gradovima Srbije. Zbog lošeg vremena najviše je stradalo bobičasto i jagodičasto voće, a najveća opasnost za zasade mogao bi da bude višednevni minus.

Zbog naglog zahlađenja i snega koji je pao i u zlatiborskom kraju, ugroženi su zasadi malina i voćnjaci, koji samo što su počeli da cvetaju.

„Šteta je možda oko 10 do 15 odsto, a gde malinjaci nisu pokriveni i 50 odsto“, kažu malinari, koji dežuraju kraj zasada i danju i noću.

Poučeni iskustvom iz prethodnih godina, malinari su osigurali zasade, ali, kako kažu, sneg ne ulazi u polisu osiguranja.

Žarko Galetin iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da je najviše stradalo bobičasto i jagodičasto voće, ali i trešnje i kajsije. Još uvek se, kaže, ne može proceniti kolika će tačno biti šteta.

Prema njegovim rečima, najveća opasnost je da minus potraje.

„Ovakva situacija nije toliko opasna, ali mraz koji bi mogao da dođe može da nanese veliku štetu“, rekao je Galetin i dodao da veruje da će maline biti i za izvoz jer je velika količina ploda na zalihama koje mogu da kompenzuju pad prinosa zbog lošeg vremena.

Galetin ukazuje da država može da pomogne voćarima – subvencionisanjem osiguranja useva, ali i stimulacijom preventivnih mera zaštite.

Očekivalo se da zbog kiše bude povećan vodostaj manjih reka, posebno bujičnih. Zato je aktiviran i meteo alarm, rekao je gostujući u Jutarnjem programu pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić.

„Nemamo problema, videćemo u toku dana, prati se situacija. Najavljene padavine su smanjene tako da ne očekujemo eskalaciju. Beleži se blagi porast vodostaja, ali ne bi trebalo da bude poplava“, rekao je za Nikolić.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na moguću pojavu jutarnjih mrazeva na području Srbije do 24. aprila.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN