Kina i Rusija šalju brodove za Trampovom armadom?

Kako bi pratili grupu brodova američke mornarice, koja se zaputila ka severnokorejskim vodama, Peking i Moskva poslali su špijunska vojna plovila – u trenutku kada rastu tenzije zbog nuklearnih ambicija Pjongjanga, pišu japanski mediji.

Tramp je u taj region poslao grupu brodova američke mornarice s nosačem aviona „Karl Vinson“ na čelu, što se smatra signalom Pjongjangu, a tu grupu je opisao kao „armadu“, dodavši da su poslate i podmornice koje su „daleko moćnije od nosača aviona“, navodi britanski Telegraf.
List Jomjuri šimbun tvrdi, pozivajući se na „više izvora u japanskoj vladi“, da su Kina i Rusija „poslale obaveštajne brodove svojih mornarica kako bi krenuli u poteru za američkim nosačem aviona Ju-Es-Es ‘Karlom Vinsonom'“.

Kineski i ruski brodovi „jačaju aktivnosti upozoravanja i nadzora u vodama i vazdušnom prostoru u toj oblasti“, navodi najveći japanski dnevnik, prema pisanju njihove publikacije na engleskom Džapan njuz.

Peking je zatražio pomoć Rusije u cilju sprečavanja krize zbog Severne Koreje prošle nedelje, dok u Kini raste zabrinutost da je američki predsednik Donald Tramp na putu da sa Severnom Korejom uđe u sukob zbog programa naoružanja Pjongjanga, navodi Telegraf.

Istovremeno, pojavili su se navodi da su turističke kompanije u Kini obustavile vođenje turističkih grupa u Severnu Koreju, koja je ranije bila popularno odredište kineskih turista.

Mediji su prošle nedelje objavili i navode da je kineska nacionalna aviokompanija „Er Čajna“ obustavila letove iz Pekinga do Pjongjanga jer se broj putnika drastično smanjio.

 

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN