Obeležavanje Uskrsa u svetu

Pravoslavni i katolički vernici širom sveta danas su ujedinjeni u proslavi Uskrsa.

U najvećem pravoslavnom hramu na svetu, Hramu Hrista spasitelja u Mosvi, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, predvodio je ponoćnu liturgiju. Bogosluženje je pratilo više hiljada ljudi, među kojima ruski predsednik i premijer, Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev.
„Gospod dotakne svakog ko se na ovaj dan njegovog vaskrsenja sretne sa verom“, poručio je Kiril.

Praznik u Egiptu u senci i strahu od napada. Koptski papa Teodosije Drugi predvodio je uskršnju službu u katedrali Sv. Marka u Aleksandriji, gde su egipatski hrišćani na ulazu prošli kroz stroge bezbednosne provere zbog nedavnih napada na dve koptske crkve u tom i gradu Tanti, u kojima je poginulo više od 45 osoba.

„Molimo se za mir u srcima i mislima“, rekao je Teodosije Drugi, dok je policija kordonima blokirala puteve do katedrale.

Na noćnoj svečanosti u Bazilici Svetog Petra, vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve – papa Franja, osudio je svakodnevno „razapinjanje ljudskog dostojanstva“ migranata, siromašnih i marginalizovanih, kroz nepravdu i korupciju.

U poruci povodom Uskršnjeg bdenja, pozvao je vernike da održe nadu u bolju budućnost, u atmosferi povećanog strahovanja za bezbednost posle serije napada inspirisanih islamom i tenzija zbog priliva migranata na Stari kontinent.

Izvor: RTS

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN