Mićović: Gorivo će poskupeti za najviše 1,5 dinar

www.retailserbia.com
www.retailserbia.com

Porast cene sirove nafte na svetskom tržištu koji se beleži od 23. marta i koji je do 11. aprila iznosio 11,2 odsto, neće dovesti do dramatičnog povećanja cene goriva na srpskim pumpama, ocenio je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.
On je kazao da se trend rasta cene sirove nafte Brent sa 50,56 dolara po barelu kolika je bila cena 23. marta, na 56,23 dolara koliko je juče zabeleženo, u Srbiji tek osetilo prethodnih sedam dana kada je gorivo na pumpama poskupelo za dinar do 1,5 dinara po litru i da se za toliko može očekivati da cene porastu narednih nedelju dana.
– Porast cene sirove nafte će se sigurno odražiti na cene na pumpama u narednih nedelju dana u Srbiji, ali ne govorimo o nekim dramatičnim promenama, već najviše za dva do tri odsto – rekao je Mićović.
Prema njegovim rečima, ukoliko cene sirove nafte u narednom periodu budu išle naniže, cene goriva na pumpama u Srbiji će takođe ići na dole, jer, kako je naglasio, u Srbiji postoji dosta snažna tržišna konkurencija i niko sebi ne može da dozvoli da drži cene na visokom nivou i time smanji prodaju na svojim benzinskim stanicama.
Prema njegovim rečima, nemoguće je predvideti kako će se kretati cena sirove nafte i da li će trend rasta biti nastavljen.
On je podsetio da je maloprodajna cena naftnih derivata u Srbiji sačinjena od dva dela, odnosno od cene koja pripada kompanijama i dela koji država zahvata, a koji je 55 odsto i koji ide direktno u budžet i na njega kretanje cene nafte na svetskom tržištu ne utiče.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN