Još godinu dana rasprave za Građanski zakonik

Javna rasprava o Građanskom zakoniku Srbije produžena je za godinu dana, potvrđeno je za „Večernje novosti“ u Ministarstvu pravde.

S obzirom na to da je zvanični rok za njeno zaključenje istekao krajem prošle godine, to znači da je rasprava produžena najmanje do kraja ove godine.

U Komisiji za izradu Građanskog zakonika i u Ministarstvu pravde kažu da i dalje stižu sugestije i primedbe.

Predlozi su sistematizovani u 2.838 članova i više od 450 alternativnih rešenja o kojim će se Komisija izjasniti pre utvrđivanja Nacrta Građanskoj zakonika.

Opšta ocena iz javne rasprave je, kako pišu „Novosti“, da su prihvatljivi i koncepcija Prednacrta i njegova osnova rešenje.Najveće interesovanje, kažu u Komisiji i Ministarstvu, izazvala su predložena rešenja u delu o porodičnim odnosima – o crkvenom zaključenju braka, surogatu materinstva, hranjeništvu, zabrani fizičkog kažnjavanja dece, lišavanju poslovne sposobnosti, odlučivanju o stavljanju pod starateljstvo, uvođenju nepotpunog usvojenja, zajedničkoj imovini supružnika i o procesnim pravilima o porodičnim sporovima.


Podeljena su mišljenja o uvođenju prava na dostojanstvenu smrt (o eutanaziji), profesionalnoj odgovornosti lekara ili drugog medicinskog osoblja, kao i odgovornost za štete od terorističkih akata.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN