Gojkovićeva: Protesti politički, organizatori da se jave

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da su protesti na ulicama Beograda „isključivo politički“.

Ona je poručila organizatorima da se jave i prijave kada, gde i na kojoj tačno trasi će biti održan skup, kako bi grad i građani mogli da funkcionišu.

Ona je, gostujući na televiziji Pink, rekla da „organizatora mora biti“ i da su besmislene priče da organizatora protesta – nema.

„Molim organizatore da se ne stide toga što su organizatori, da prijave skup da bi to moglo da se dobro organizuje i da se zna kad počinje, kad se završava i kojim trasama se ide. Ako se nešto desi, sad trenutno se ne zna ko bi za to odgovarao, a MUP ne bi znao s kim da komunicira“, ističe Gojković.

Istakla je da je ovo „politički protest“, podsetivši da je Vučić u predizbornim govorima pričao o tome da ljudi koji će izgubiti predsedničke izbore od strane građana Srbije „planiraju ulicu i da će tako pokušati da potpuno anuliraju milionske rezultate izbora“.

Ona napominje da demonstranti imaju pravo da protestuju, istakavši da su SNS i Aleksandar Vučić ponosni što su u poslednjih nekoliko godina uspeli da naprave demokratsku zemlju u kojoj svaki građanin može sasvim slobodno da iskaže svoju volju – na izborima, kroz medije, pa i na ulici.

Gojković kaže i da kroz sve to provejava potpuno obesmišljavanje demokratskog procesa i demokratije u Srbiji koja je danas, ukazuje ona, i politički i ekonomski najstabilnija zemlja u regionu.

„Ne bi me čudilo da se izađe sa zahtevom ovih dana da se potpuno ukinu izbori, da u Srbiji vlada ko hoće, ko pre dođe do neke društvene mreže, ko nema šta drugo da radi pa se brzo prijavi da bude predsednik države, predsednik parlamenta, da se većina stvori na ulicama, a ne kao u svim demokratskim zemljama, jer očito volja građana za neke poltiičara ne predstavlja ništa“, kaže ona.

Dok se kandidati koji su izgubili na izborima ponašaju „kao deca kojima roditelji neće da kupe lutku pa udaraju nogama u pod“, istice Gojković, očigledno je Vučić ozbiljna politička ličnost.

„Narod nikada ne greši. Srbija tačno zna. I da se sada ponove izbori, on bi dobio četiri miliona, a ne dva miliona glasova. Pokazalo se ko je ozbiljan političar i državnik“, navodi ona.

Gojković napominje da Vučić, kao i SNS, pri tom poštuje pravo manjine iskaže svoje mišljenje, ali da ovog puta kandidati manjine nisu uspeli jer imaju 40 odsto manje glasova.

Vučić, dodaje ona, ne pravi razliku izmeđ starijih i mlađih, dobrih ili loših studenata, ili jednih intelektualaca koji su potpisali za Sašu Jankovića i na stotine drugih intelektualaca koji su podržali kandidaturu Vučića.

„Dobili smo novo zanimanje – biti intelektualac. To je već apsurdno. Vrlo je opasno to što rade oni koji organizuju ove skupove, a to je – da nas dele“, upozorava Gojković.

S druge strane, ističe ona, Vučić se zalaže za pristojnu Srbiju, kao i svi u SNS-u.

„Tako sam ja očekivala da neko ko je izgubio izbore voljom građana Srbije čestita onome ko je dobio veliku većinu glasova i poverenje građana, a to je Vučić. Međutim, tu nema ni kućnog a kamoli građanskog vaspitanja ili političkih običaja koji vladaju u svetu“, kaže Gojković.

Kao primer navodi da Hilari Klinton svakako nije oduševljena što je Donald Tramp izabran za predsednika, a ne ona, ali mu je ipak čestitala.

„Nadam se da organizatori skupova neće tražiti ostavke političkih lidera u svetu koji su čestitali Vučiću“, kaže ona.

Predsednica Skupštine Srbije najavljuje i da će poslanici uskoro početi sa radom što, kako kaže, jedva čeka jer je Vučić predložio dobre zakone koji će poboljsasati i status srpskih porodica, budućih majki, a predviđen je i zakon o pomoći prilikom trećeg pokušaja vantelesne oplodnje.

Gojković naglašava da građani moraju biti bezbedni i da se mora znati kojim trasama demonstranti prolaze da bi neko ko ne učestvuje u protestima mogao da dođe do bolnice, da stigne po dete u u školu, da stigne do kuće…

„Izgleda da zakoni važe samo onda kad se nekome dopadne da to važi, a sada izgleda ne važi više ništa“, konstatuje Gojković.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN