Svetski dan zdravlja posvećen depresiji

Depresija je uzrok 800 hiljada samoubistava godišnje na svetskom nivou, a ona su drugi vodeći uzrok smrti među mlađom populacijom, istaknuto je na skupu povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Ove godine 7.april je posvećen depresiji I obeležava se pod sloganom “Depresija- hajde da razgovaramo”.
Depresija je jedan od vodećih uzroka opterećenja stanovnika bolestima u Srbiji, istaknuto je na obeležavanju Svetskog dana zdravlja u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan jovanović batut”. Ovaj Institut uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije I Svetske zdravstvene organizacije- Kancelarije za Srbiju, svakog 7. aprila obeležava ovaj dan.
Depresija se najčešće javlja kod žena I starijih osoba, a naročito zabrinjava tendencija pomeranja prvih simptoma prema sve mlađem uzrastu. Smatra se da oko 12 posto adolescenata I 3 posto dece doživljava simptome depresije, a da se rizik povećava 2 do 4 puta posle puberteta.
Stručnjaci ističu da je važno prepoznati simptome depresivnih poremećaja I depresivnosti koji treba da ukažu na značaj pristupanja lečenju.
Broj obolelih od depresije je porastao za 18 posto tokom proteklih deset godina na svetskom nivou. Prvi korak u lečenju depresije je razgovor. Dva ključna simptoma karakterišu depresiju: tužno raspoloženje u kontinuitetu minimum dve nedelje I gubitak interesovanja uživanja u stvarima u kojima su ljudi uživali ranije na individualnom nivou, ističu stručnjaci.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN