Majkl Davenport: Srbija je bila veliko otkrovenje za mene

Srbija je za nas bila veliko otkrovenje i ljudi su nas veoma toplo dočekali u svim delovima zemlje, kaže u oproštajnom razgovoru za Danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Davenport, sumirajući utiske o šestogodišnjem boravku u ovoj državi. Davenport je, podsetimo, najpre bio ambasador Velike Britanije u Srbiji, a septembra 2013. izabran je za šefa Delegacije EU.

Govoreći o saradnji są predstavnicima vlasti u Srbiji, Davenport kaže da je nastavljena redovna, sveobuhvatna i plodna saradnju sa Vladom Srbije.

– Suština je da je Srbija trasirala svoj put u pravcu dobijanja članstva u EU i da je to istakla kao svoj strateški cilj. Kao što sam rekao mnogo puta do sada, mandat Delegacije EU ovde u Srbiji jeste da obezbedimo što veću moguću podršku Srbiji, ne samo Vladi Srbije, već Srbiji kao državi, kako bi se pripremila za obaveze koje proističu iz članstva u Uniji. To znači da imamo dalekosežne, veoma intenzivne i i redovne kontakte sa Vladom Srbije, na svim nivoima. Takva praksa je nastavljena i siguran sam da će postojati i u budućnosti – naglašava Davenport.

Povodom toga što je nedavno bio sprečen da govori o Izveštaju EU na skupštinskog Odboru za evropske integracije, navodi da je uputio pismo predsednici Narodne skupštine u kojem je zatražio da se postara da se slične stvari ne dogode u budućnosti, ali da dosad nije dobio odgovor.

Davenport odlazi iz Srbije na novu dužnost, ali nije želeo da kaže gde već samo da je reč o drugom kontinentu.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN