Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da neće biti razloga da francuski sud u Kolmaru odbije zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, jer je dostavljena sva tražena dokumentacija, a pre tri dana su poslati i odgovori na sva dodatna pitanja.

Prema njenim rečima, ono što je bilo sporno jeste dužina kazne koja može da se izrekne, s obzirom na to da je ranije krivično zakonodavstvo za zločin protiv čovečnosti predviđalo kaznu do 20 godina zatvora, dok je kasnije ta kazna izmenjena i postoji mogućnost izricanja kazne od 30 do 40 godina zatvora.

„Postavlja se pitanje koji je krivični zakon važio u vreme izvršenja dela koja se Ramušu Haradinaju stavljaju na teret, odnosno da li postoji blaži zakon koji se treba primeniti, tako da smo dostavili izvode svih zakonskih odredaba koje su važile od 1999. do danas, kako Krivičnog zakonika tako i Zakona o krivičnom postupku“, rekla je Kuburovićeva novinarima.

Napomenula je da će nadležni organi oceniti šta će u konkretnom slučaju primeniti, i da veruje da su poslati odgovori već stigli u francuski sud u Kolmaru.

Ministarstvo pravde Srbije je u petak poslalo odgovore na dodatna pitanja sudu u francuskom gradu Kolmaru.

Odgovore na pitanja dalo je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, koje vodi istragu protiv Haradinaja zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN