Šabić upozorava da političke stranke krše građanske slobode

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da svakodnevno, u granicama ovlašćenja i raspoloživih resursa, preduzima mere radi zaštite podataka o ličnosti tokom izborne kampanje.

Poverenik Rodoljub Šabić je to saopštio jer mu se, kako navodi, poslednjih dana obraćaju građani koji u postupcima predstavnika političkih stranaka u kampanji vide kršenje građanskih sloboda i povredu privatnosti.

Građani su, dodaje se, posebno zabrinuti u pogledu mogućnosti da stranački aktivisti u kampanji „od vrata do vrata“ i kroz elektronsku komunikaciju zloupotrebljavaju različite lične podatke, koji se obrađuju ili bazama podataka u posedu organa vlasti u zakonom utvrđene svrhe ili u bazama podataka operatora telefonije ili interneta koje bi takođe morali biti zaštićene.

Poverenik podseća da je više puta, i za prethodne izbore, upozoravao i nadležne i javnost da različite aktivnosti političkih stranaka pojedini građani doživljavaju kao uznemiravanje i ugrožavanje privatnosti.

On, međutim, dodaje da Poverenik nema nikakve pravne ni faktičke mogućnosti da bilo koga spreči u neželjenoj poseti stanovima građana i podseća da građani nemaju obavezu da stranačke aktiviste primaju i odgovaraju na njihova pitanja, već to zavisi isključivo od njihove volje.

Kad je reč o sumnji da stranački aktivisti koriste zvanične biračke spiskove ili druge lične podatke koji ne bi smeli da im budu dostupni, Poverenik ponavlja da je nedozvoljeno davanje, saopštavanje ili upotreba u svrhu za koju nisu namenjeni, onih podataka o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju ili koriste na osnovu zakona krivično delo.

Za najteži oblik tog krivičnog dela, kada ga izvrši službeno lice, zaprećena je, kako se navodi, kazna zatvora do tri godine.

U saopštenju se ukazuje i da Poverenik nije nadležan i nema mogućnost da sprovodi kriminalističke istrage, već je otkrivanje i gonjenje počinilaca krivičnih dela posao drugih državnih organa, koji, kako se navodi, i u slučaju takve sumnje ne preduzimaju očekivane aktivnosti.

„Jedini legitiman interes je da se obezbede svi uslovi za poštenu izbornu utakmicu što ne isključuje već podrazumeva poštovanje svih prava građana uključujući i pravo na zaštitu podataka o ličnosti. To neminovno zahteva da se svi državni organi čiji je zadatak da ta prava štite, odgovorno odnose prema ovlašćenjima i obavezama koje s tim u vezi imaju“, zaključio je Poverenik u saopštenju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN