Zapadni Balkan- mesto regrutacije džihadista

Činjenica da se u Siriji bori takozvana Balkanska brigada, kao I da je tamo više stotina boraca sa ovih prostora, govori da se ovaj region korisiti kao prostor odakle se regrutuju džihadisti. Iako iz Srbije taj broj nije veliki, ovaj problem treba ozbiljno shvatiti. Zbog toga je izjava američkog ambasadora Kajla Skota ohrabrujuća I predstavlja potvrdu partnerstva između Srbije I SAD po ovom pitanju, smatra Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost.
Oko dvadeset lica iz Srbije je otišlo da se bori za ISIL, ali nemamo tačne podatke koliko je njih koji su poreklom iz Srbije, a nalaze se u zapadnim zemljama, pre svega u Nemačkoj I Austriji, isto to učinilo, isitče Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost. On dodaje da govorimo o oko hiljadu lica sa ovih prosotra, a to su Albanci iz Albanije, Makedonije I sa KiM, zatim Bošnjaci iz BiH I sa prostora Sandžaka.
Činjenica da je kako u Srbiji, tako I u BiH promenjen kriviččni zakonik, I sa su uvedena dva nova krivična dela koja se bave borbom protiv ovih pojava, govori da je ovaj problem ozbiljan I da je u političkim krugovima zemalja Zapadnog Balkana ozbiljno prepoznat.
U srbiji su najizloženiji regrutaciji muslimani I prema nima je izraženo psihološko-propagandno delovanje I regrutacija, a među njima su pogotovo osetljivi mladi. U Islamskoj zajendici psotoji svest o tome I ona ima mehanizme kojima sprečava radiklaizaciju, zbog čega je njena uloga nezamenljiva po ovom pitanju. Međutim, Dragišić ističe da je isto toliko važno da se sadržaji koji se odnose na bezbednosnu kulturu uključe u školske programe kao vid prevencije u borbi protiv radikalizacije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN