Preminuo Rokfeler u 101. godini

Milijarder, bankar i filantrop Dejvid Rokfeler preminuo je u 102. godini života, mirno u snu u svom domu u Pokantiko Hilsu, saopštila je porodica.Rokfeler je najmlađi od šestoro dece Džona D. Rokfelera juniora i bio je poslednji živi predstavnik svoje generacije Rokfelerovih.

Bio je na čelu jedne od najmoćnijih porodica na svetu i nakon smrti svoje braće i sestara je postao „čuvar“ bogatstva i čovek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti.

Prema podacima lista „Forbs“, Rokfelerova imovina je procenjena na dve milijarde dolara.

  • „Američki kapitalizam je doneo više koristi ljudima nego bilo koji sistem u bilo kom delu sveta u bilo kom trenutku u našoj istoriji. Problem je pobrinuti se da se taj sistem sprovodi najefikasnije i najpoštenije moguće„, govorio je Rokfeler, prenosi AP.

Studirao je ekonomiju na Harvardu i Univerizetu u Čikagu, služio je vojsku, a zatim je poslovnu karijeru otpočeo u čuvenoj banci „Čejs“, koju su, iako je porodica imala samo pet odsto akcija, mnogi zvali „Rokfeler bankom“.

Nakon 35 godina karijere u kojoj je dvadeset godina bio na čelu „Čejs Menhetna“ odišao je u penziju 1981. godine, kada je imao 65 godina.

Imao je ogroman uticaj u svetu i deo je poslednje generacije koja je koncentrisala novac i moć samo u najužem krugu porodice.

2002. godina, Dejvid Rokfeler posle predstavljanja svoje knjge „Memoari“ u knjižari Ujedinjenih nacija u Njujorku

Kako prenosi AP, sastao se sa više od 200 šefova država u više od 100 zemalja sveta tokom karijere, a često je dočekivan kao i da je sam najviši državni zvaničnik.

Nakon poslovne karijere, trudio se da održi moć porodice i bavio se dobrotvornim radom, zbog kog je dobio i najveće američko priznanje za civile – Predsednički orden slobode 1998. godine.

Njegova porodica je saopštila da je Dejvid Rokfeler donirao više od dve milijarde dolara raznim institucijama – od Rokfeler Univerziteta, preko Harvarda, do niza muzeja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN