Trinaest godina od pogroma na Kosovu

Povodom trinaeste godišnjice martovskog pogroma na Kosovu, kada je proterano 4.000 Srba, a živote izgubilo 19 osoba, Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, rekao je da nam predstoji period kada ćemo morati intenzivnije da radimo i da tražimo značajniju podršku Međunarodne zajednice, kako bi se proterani Srbi vratili i kako bi se sprečilo dovršavanje etničkog čišćenja. Drecun dodaje da organizatore nasilja verovatno nikada neće stići ruka pravde.
Trodnevno nasilje koje je počelo 17. marta 2004. godine, kada je proterano 4.000 Srba, živote uzgubilo 19 osoba- 11 Albanaca i 8 Srrba, kada je uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, trebalo je da bude završetak posla etničkog čišćenja srpskog naroda sa Kosova i Metohije, ističe Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM. Iako su Srbi ipak uspeli da ostanu, nažalost preko 200 stotine hiljada njih koji su proterani od 1998. godine, nije uspelo da se vrati u svoje domove.
Organizatori nasilja još uvek nisu dospeli pred lice pravde, a to se neće ni desiti, smatra Drecun.
Prvi čas u svim školama u Srbiji bio je posvećen pogromu Srba koji se desio 17. marta 2004. godine. U OŠ „Lazar Savatić“, u Zemunu, nastavnik Likovne kulture, Nebojša Raičković, osnovcima je preneo poruku da taj dan ne smemo zaboraviti.
Osnonvci su pokušali da shvate tragiku dešavanja iz 2004. godine, a podelili su i sa nama svoje utiske sa časa i shvatanja o pogromu Srba.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, rekao je da je 17. mart crnim slovima upisan u istoriju srpskog naroda kao jedan od datuma kada su zatirani srpsko ime, svetinje i narod, kao i da je i pre 13 godina i sada situacija na Kosovu i Metohiji slična, jer se lažnim povodima i izmišljotinama vrši pritisak i napadaju Srbi.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN