Pojedinačni slučajevi obolevanja od malih boginja

U Srbiji se registruju samo pojedinačni slučajevi obolelih od malih boginja, izjavila je za Tanjug šefica Odeljenja za epidemiloški nadzor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, doktorka Dragana Dimitrijević.

Prema njenim rečima, u poslednjih deset dana nije bilo novoobolelih.

Istovremeno, međutim, u Rumuniji „bukti epidemija“ malih boginja. U toj državi je do sada registrovano više od 3.000 obolelih od malih boginja i 16 smrtnih ishoda, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Dimitrijevićeva kaže da je vakcinacija najbolja prevencija od ove bolesti.

„U Srbiji smo krajem februara meseca imali sedam prijavljenih slučajeva obolevanja od malih boginja na teritoriji Rasinskog okruga. U poslednjih 10 dana nije bilo prijava novoobolelih od ove bolesti“, rekla je Dimitrijević.

Ona je pojasnila da je obuhvat vakcinacijom u Srbiji različit, te da je za vakcinaciju MMR-om (male boginje, zauške, rubeola) u drugoj godini života deteta obuhvat 81 odsto, a u sedmoj godini života (revakcinacija) obuhvat 91 odsto.

„Važno je da naglasimo da u odnosu na prethodnu godinu, 2015. godinu, imamo porast obuhvata vakcinacijom u sedmoj godini sa 87,5 odsto na 91 odsto, što je značajno i važno u ovom trenutku“, naglasila je Dimitrijević.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović kaže da se od uvođenja vakcinacije protiv malih boginja u Srbiji beleži sve manje oboljevanja od te bolesti, te da su to danas sporadični slučajevi.

„Zadnji put je bilo više obolelih početkom devedesetih godina i od tada imamo pojedinačne slučajeve oboljevanja. Nekada su to manje grupe koje su međusobno povezane, do desetak ljudi, ali ne više od toga“, rekao je Stevanović za Tanjug.

Pojašnjava da su male boginje osipna groznica, visoko zarazna bolest dečjeg uzrasta, od koje ne oboljevaju samo osobe koje su imunizovane bilo da su dobile vakcinu, bilo da su prethodno imale tu bolest i da su je prebolele.

„Procenat komplikacija kod malih boginja ume da bude dosta veliki. Najteže su upale mozga- encefalitisi, ali se mogu javiti i komplikacije na plućima“, pojašnjava Stevanović i dodaje da su u posebnom ruziku od komplikacija u slučaju zaraze hronični bolesnici, kao i mali pacijenti sa cističnom fibrozom.

On kaže da je jedina zaštita od malih boginja imunizacija i da za lečenje malih boginja ne postoji specifičan lek.

„Kada bolest napadne mi nemamo ništa što bi direktno moglo da deluje na virus. Jedino je prevencija nešto što nas sve zajedno štiti“, rekao je Stevanović.

On je pozvao roditelje da vakcinišu svoju decu, jer se na taj način štiti sopstveno dete, ali i druga deca koja su u kontaktu sa njihovom decom, a iz medicinskih razloga ne mogu da budu vakcinisana ili i pored vakcinacije nisu strekla dovoljnu zaštitu.

„Jedino ako smo svi dodovoljno dobro imuni možemo da se suprostavimo svakom virus“, zaključio je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN