Cena Aerodroma Nikola Tesla?

Za koncesiju Aerodroma “Nikola Tesla” prijavilo se 27 kompanija, među kojima su i najbolje svetske grupacije iz Nemačke, Francuske, Kine, Rusije, Švajcarske, Indije…

Beogradsku vazdušnu luku u narednih 25 godina između ostalih bi želeli da imaju francuski “Vinci”, nemački “Fraport”, engleski “Manchester Airport Group”, Ciriški aerodrom, ali i mnogobrojni azijski ponuđači. Jedino koga nema, bar po nazivu zemlje, jesu kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za koje se u javnosti šuškalo da će u trci sa francuskim “Vincijem” biti glavni takmaci za “Nikolu Teslu”. Pošto ima i investicionih fondova koji su se prijavili, kao i konzorcijuma, možda se među nekima i nalazi neka od kompanija iz Emirata, ali to je zasad neizvesno, kao što je i neizvesno da li će možda poslati obavezujuću ponudu sredinom godine.

Ono što je izvesno to je da se ne pamti da je za koncesiju za jedan aerodrom vladalo ovako veliko interesovanje. Ako je suditi po pretkvalifikacionom postupku i učešću lidera u ovoj oblasti, onda je beogradski aerodrom prvoklasna svetska investicija. Da nije, jedan francuski “Vinci” verovatno ne bi želeo da ga ima u svom okrilju jer već poseduje 23 aerodroma u Francuskoj, Portugaliji, Kambodži. Tu je i nemački “Fraport” koji polaže pravo na 15 aerodroma u Nemačkoj, Turskoj, Senegalu, Sloveniji, Grčkoj, Saudijskoj Arabiji, Rusiji, Bugarskoj, Peruu. Prošle godine je „Fraport grupa” ostvarila promet od 2,6 milijardi evra i profit od oko 300 miliona evra.

Pročitajte još:

U PLANU INVESTICIJE OD 250 MILIONA DOLARA Ruski „Novaport“ zainteresovan za aerodrom „Nikola Tesla“
Vučić: Za koncesiju za Aerodrom Nikola Tesla zainteresovano 27 kompanija
Tu je još jedan evropski div poput Ciriškog aerodroma, koji važi za jednu od najznačajnijih transfernih vazdušnih luka na svetu. Među prepoznatljivim brendovima u ovom poslu su i “Manchester Airport Group”, engleska kompanija na čije aerodrome godišnje sleti preko 45 miliona putnika i za koju radi preko 40.000 ljudi. Tu je i kineska kompanija “Shenzen Airport”, jedna od tri vodeće avio-kompanije u Aziji, pa čak i japanski “Micubiši”. To je samo deo spiska zainteresovanih ponuđača, a ko će stići do srpske zlatne koke, videće se u junu ili julu, kada bi trebalo da stignu obavezujuće ponude. Tada će se znati i ko je i koliko spreman da plati koncesiju na 25 godina, ali i šta planira da investira.

Premijer Aleksandar Vučić je uveren da će biti velika borba za “Nikolu Teslu”.

– Svi vide Beograd kao važno, značajno mesto i čvorište svih puteva ne samo u jugoistočnoj Evropi, u junu i julu stižu obavezujuće ponude, a da do kraja decembra ove ili u januaru sledeće godine godine trebalo bi da se proces završi – rekao je juče Vučić.

I potpredsednica Vlade i predsednica Komisije za davanje predloga Vladi za izbor strateškog partnera Zorana Mihajlović rekla je da je prijatno iznenađena odzivom.

Kompletan spisak po redosledu prijave

1. Incheon Airport – Južna Koreja

2. Terna Gek Terma Group Athens – Grčka

3. China National Aero – Tehnology & HNA Airport Group CO LTD Consortium – Kina

4. Manchester Airport Group Manchester – Engleska

5. Airports of Regions Management Company JSC- Rusija

6. JC Ictas Altzapi Yatirimlari ve Isletme – Turska

7. Mitsubishi Corporation – Japan

8. Shenzhen Airport Group LTD – Kina

9. Hubco Netherladns BV- Ferrovial Airports – Holandija i Španija

10. Meridiam Paris – Francuska

11. Eiffage Sa 3-7 Place De L Europe – Francuska

12. Zurich Airport International – Švajcarska

13. Vinci Airports – Francuska

14. GMR Infrastructure Limited – Indija

15. Gengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret i Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret – Turska

16. Societa Perfazioki Esercizi Aeroportuali – Italija

17. Strabag AG – Austrija

18. CEE Equitu Partners Varšava – Poljska

19. Herbert Smith Freehills CIS LLP – Rusija

20. Fraport AG Frankfurt – Nemačka

21. J & P-Avax S.A. – Grčka

22. China State Construction Engineering Corporation Limited – Kina

23. Egis Airport Operation – Francuska

24. Jiangsu Nantong Sanjian Construction Group – Kina

25. Mapainsaat VE Ticaret Anonim Sirketi – Turska

26. Novaport Invest – Rusija

27. Promova Limited – Kipar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN