Simpozijum za bolji položaj osoba sa autizmom

Uredbom o Nacionalnom programu za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja očekuje se da do kraja 2017. godine bude formiran nacionalni registar osoba sa smetnjama i teškoćama u razvoju, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na stručnom simpozijumu posvećenom autizmu u Nišu.

Na evidenciji Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu u Srbiji je u 2015. registrovano oko 600 dece sa autizmom. Međutim prema podacima nekih udruženja roditelja smatra da ih ima nekoliko hiljada. Zbog toga se smatra da rana dijagnostika i uključivanje u obrazovni sistem mogu da doprinesu razvoju i boljem kvalitetu života osoba sa autizmom, zaključeno je na stručnom simpozijumu u Nišu „Živeti s autizmom – iz perspektive pacijenta, roditelja i profesionalca“.

Konvencija o pravima deteta i Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom obavezuju Srbiju da obezbedi poštovanje prava svakog deteta, uključujući i prava dece sa smetnjama u razvoju, rekao je direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo.

„Bolji položaj dece sa autizmom i drugim razvojnim poremećajima i njihovih porodica, veća dostupnost usluga, ali i promena svesti ka inkluzivnijem društvu mogući su samo uz snažnu političku volju, saradnju relevantnih sistema i finansijska izdvajanja države.“

Ovaj simpozijum organizovali su UNICEF u Srbiji i Društvo za dečju i adolescentnu psihijatriju i srodne struke Srbije u saradnji sa Savezom udruženja Srbije za pomoc osobama sa autizmom, Ministarstvom zdravlja i Ministrstvom prosvete, a okupio je preko 400 roditelja i domaćih i stranih stručnjaka iz ove oblasti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN