Izveštaj o ljudskim pravima za 2016. godinu

Socijalna i ekonomnska prava su bila najugroženija u 2016. godini, ocenjeno je u izveštaju Beogradskog centra za ljudska prava. Ipak, konstatovan je određeni napredak u pogledu politike zapošljavanja, inkluzije Roma, nediskriminacije, kao i jednakosti između žena i muškaraca.
Tokom predstavljanja 19. izveštaja Beogradskog centra za ljudska prava bilo je osvrta pre svega na društveno političke okolnosti u kojima su se ona ostvarivala. U tom smislu, istaknuto je da je društvenom i političkom scenom u Srbiji u 2016. godini preovaladvala tema pridruživanja Evropskoj uniji. Iz Centra ističu da se te teme posebno tiču poglavlja 23 i 24 koja su otvorena, a da je njihov zadatak da prate sprovođenje ciljeva i strategija i da će to činiti i u budućnosti.
Jedna od tema kojom se Beogradski centar za ljudska prava bavio u svom izveštaju jesu i treći po redu u pet godina vanredni parlamentarni izbori. Oni ističu da je tokom tih izbora bilo dosta primedbi na regularnost, što je upozorenje kada je reč o predstojećim predsedničkim izborima.
Ipak, najviše pažnje u izveštaju posvećeno je oblastima socijalnih i ekonomskih prava. Usvajanje prvog programa reforme politike zapošljavanja i socijalne politike predstavljao je važan korak u prevazilaženju političkih izazova u tim oblastima, ali je konstatovano da one i dalje mogu biti pod uticajem oskudnih javnih finansija i ograničenih institucionalnih kapaciteta.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN