Brnabić: Borba protiv sive ekonomije je veoma važna

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić izrazila je danas zadovoljstvo nagradnom igrom „Uzmi račun i pobedi“, rekavši da je to jedan od načina da se Srbija bori protiv sive ekonomije.

Ona je dodala da će 2017. i 2018. godina biti godine borbe protiv te pojave.

Pohvalila je odziv građana, rekavši da je pristiglo preko 4,5 miliona koverata težine preko 300 tona, a da je na taj način dat doprinos budžetu Republike Srbije .

Ministarka je rekla da je nagradna igra prvi korak u borbi protiv sive ekonomije, a da su sledeći korak lokalne samouprave, kojima je predložila da daju inicijativu preduzetnicima kako bi izdavali fiskalne račune.

U takmičenju koje se planira, ideja je da pobedničke samouprave dobijaju razne nagrade koje će doprineti celoj zajednici.

Opisujući ideju, ministarka je rekla da bi 12 najbolje rangiranih samouprava dobilo zone sa besplatnim interetom, a prvih 5 najbolje rangiranih po 20.000 evra koje bi mogli da potroše na stvari po svojoj želji.

Cilj je i smanjenje zapslenih u lokalnim samoupravama, kako bi se izbegli sučajevi poput Smederevske Palanke, gde se 52 odsto budžeta troši na plate zaposlenih.

Najavila je i potpuni prelazak na elektronsku upravu (e-upravu) rekavši da će građanima tako umnogome biti olakšan pristup dokumentima i raznim zahtevima, a da će uvek postojati opcija da građani koriste i šalter ukoliko to žele.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN