Društvo sudija Srbije upozorava: Smenjeni eminentni pravnici

Društvo sudija Srbije danas je izrazilo veliku zabrinutost zbog promene sastava ispitnih odbora za polaganje pravosudnog ispita, sprovedene tokom trajanja ispitnog roka.

Navodi se da je to uradjeno „bez obrazloženja i formalne odluke“ i da su smenjeni eminentni i potom imenovani stručnoj javnosti nepoznati pravnici.

Ocenjuje se u saopštenju da je to „u javnosti izazvalo snažan utisak političkog uticaja u oblasti u kojoj ga ne sme biti“ i podseća ministarska pravde Nela Kuburović na značaj pravosudnog ispita.

Društvo sudija Srbije je u saopštenju pozvalo Kuburović „da bez odlaganja uredi kriterijume za izbor, trajanje i prestanak mandata članova svih ispitnih odbora za polaganje pravosudnog ispita“.

Pravosudnim ispitom se proverava stručna osposobljenost za obavljanje najvažnijih pravnih poslova i funkcija, a njegovim polaganjem pravnici stiču najviši nivo stručnih i praktičnih znanja„, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je od dalekosežnog i nemerljivog značaja da ispitivači budu neospornih stručnih i etičkih kvaliteta, sa dokazanim profesionalnim iskustvom.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN