Dani bugarskog i balkanskog filma u Nišu

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika Republike Bugarske 3. marta, u Niškom kulturnom centru se večeras od 18 sati otvara manifestacija „Dani bugarskog i balkanskog filma“. Do nedelje 5. marta biće prikazano 6 filmova.

Generalni konzul republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev pozvao je nišku javnost da pogleda filmove iz najnovije bugarske produkcije i podsetio zašto je za Bugarsku važno obeležavanje Dana oslobođenja od otomanske imperije.

Nacionalni praznik se obeležava 3. marta i to je dan kada je potpisan mirovni sporazum između Turske i Rusije 1878. godine kada Bugarska dobija svoju nezavisnost. Posle toga su granice Bugarske značajno smanjene na berlinskom kongresu i država je podeljena na dva dela, da bi se kasnije ujedinila. Tako da je ovaj praznik simbol bugarskog ujedinjenja i slobode – kaže Sugarev.

Srbija i Bugarska su primer dobrosusedskih odnosa na svim poljima, a značajno je to što će 13. i 14. marta u Nišu boraviti delegacija bugarskih univerziteta.

Sofijski univerzitet će se tokom marta predstaviti niškim srednjoškolcima i ponuditi mogućnost studiranja na fakultetima čija je diploma priznata u evropskoj uniji. Ovo je još jedan način povezivanja naše dve zemlje – kaže Sugarev.

Festival “Dani bugarskog i balkanskog filma“ zajednički organizuju Generalni konzulat Republike Bugarske u Nišu, Zavičajno udruženje „Caribrod“, Udruženje Makedonaca „Vardar“i Niški kulturni centar. Sve projekcije u sali NKC-a u Nišu počinju od 18:00 časova, a ulaz je slobodan.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN