Sutra ponovo kiša i pad temperature

  • U Srbiji se sutra očekuje naoblačenje sa kišom, padom temperature i pojačanim severozapadnim vetrom prvo u severozapadnim a tokom dana i ostalim krajevima zemlje
  • Na višim planinama sneg.

U sredu posle podne na severu, uveče i tokom noći i u ostalim krajevima prestanak padavina i razvedravanje. Duvaće umeren, povremeno i jak vetar, pre podne južni i jugoistočni, posle podne u skretanju na severozapadni. Jutarnja temperatura od četiri do 12, najviša dnevna od 10 na severu do 17 na jugoistoku.U Beogradu sutra oblačno i hladnije vreme, povremeno sa kišom. Kasno posle podne prestanak padavina a uveče i razvedravanje. Vetar umeren, povremeno i jak, pre podne jugoistočni, posle podne u skretanju na severozapadni. Jutarnja temperatura oko 12, najviša dnevna oko 14.

U Srbiji do nedelje pretežno sunčano i toplo, samo u četvrtak na severu promenljivo oblačno, uveče i tokom noći ponegde sa slabom kratkotrajnom kišom.


BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološka situacija biće nepovoljna za većinu hroničnih bolesnika. Opreznost se savetuje osobama sa cerebrovaskularnim i respiratornim oboljenjima. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, neraspoloženje i bolovi u kostima.


Posle današnjih dvadesetak stepeni u Srbiji i sutrašnjeg naoblačenja s kišom uz prolazno zahlađenje, sledi pretežno sunčano i toplo vreme koje će većinom biti takvo i narednih nedelja i meseci. Na sajtu Republičkog Hidrometeorološkog zavoda februar je u sezonskoj prognozi opisan kao malo topliji i prosečno vlažan, a takav će biti i mart. Ipak, i srednja minimalna i srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće za oko 0,6 stepeni Celzijusa iznad višegodišnjeg proseka u Srbiji. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13,1 stepeni. Mesečna količina padavina tokom marta biće za oko jedan milimetar niža u odnosu na višegodišnji prosek, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 40 milimetara.

U aprilu srednja minimalna temperatura vazduha biće u proseku viša za oko 0,1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja maksimalna temperatura vazduha viša za 0,6 stepeni.. U Beogradu i okolini tokom aprila prosečna maskimalna temperatura biće oko 19,1 stepen. Mesečna količina padavina tokom aprila biće dva milimetra ispod višegodišnjeg proseka, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 52 milimetra.

U maju će srednja minimalna temperatura vazduha biti u proseku viša za 0,3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 0,1 stepen. Tako će u Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biti oko 24,1 stepen. Mesečna količina padavina tokom maja biće za oko dva milimetra manja u odnosu na višegodišnji prosek, te će u Beogradu i okolini biti oko 48 milimetara kiše.

U junu će ove godine srednja minimalna temperatura vazduha biti za oko 0,3 stepena viša od višegodišnjeg proseka, dok će srednja maksimalna temperatura biti viša za oko 0,4 stepena od proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26,8 stepeni. Mesečna suma padavina tokom juna biće u proseku niža za oko pet milimetara u odnosu na višegodišnji prosek, i u Beogradu i okolini pašće oko 88 milimetara kiše.

TOPLIJI JUL I AVGUST
Jul će biti topliji i suvlji nego ranijih godina. Srednja minimalna temperatura vazduha biće za oko 0,7 stepeni viša od višegodišnjeg proseka, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 0,8 stepeni. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29,5 stepeni. Mesečna količina padavina tokom jula biće za oko osam milimetara niža u odnosu na višegodišnji prosek, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 37 milimetara.

I avgust će ove godine biti topliji i suvlji nego ranije. Srednja minimalna temperatura vazduha biće za oko 1,2 stepena viša u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 0,6 stepeni. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30,4 stepena. Mesečna količina padavina tokom avgusta biće za oko 10 milimetara niža u odnosu na višegodišnji prosek, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 40 milimetara – piše na sajtu Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN