Incident u Skoplju: Demoliran kafić u kome se okupljala „Šarena revolucija“

U centru Skoplja demoliran je kafe bar u kojem su se okupljali učesnici antivladinih protesta „Šarena revolucija“. Njih je podržvao Socijademokratski savez Makedonije (SDSM), preneli su makedonski mediji.

Stakla su u potpunosti porazbijana tokom noći, a vlasnik kafea „Izlet“ na internetu je objavio snimak na kojem se vide uništena stakla. Policija još nije dala nikavu informaciju o tome.

U ovom kafe baru je prošlog leta organizovano i skupljanje donacija za plaćanje novčanih kazni za štetu koju su napravili pripadnici „Šarene revolucije“ bacanjem boje na državne zgrade. U tim protestima su učestvovali građani nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Kako su javili lokalni mediji, tokom vikenda su noću demolirani i izborni štabovi opozicionog SDSM u Prilepu, u Bitolju i u selu Dračevo na periferiji Skoplja.


Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski optužio je sinoć predsednika SDSM Zorana Zaeva da zajedno sa albanskim partijama sa kojima dogovara koalicionu vladu priprema redefinisanje Makedonije i pozvao je narod da brani državu.

U intervjuu Televiziji Sitel i u postu na svom Fejbuk profilu, Gruevski je ocenio da je glavni cilj dovođenja Zorana Zaeva na vlast, iza čega stoje strani centri moći, promena imena Makedonije i identiteta Makedonaca.

Stranka Zorana Zaeva SDSM odmah je odbacila te optužbe Gruevskog i nazvala ih „lažima čoveka koji je u strahu od suočavanja sa pravdom za zločine koje je počinio poslednjih 10 godina dok je bio na vlasti“. Zaev je u subotu objavio da je zajedno sa tri albanske stranke, DUI, Besa i Alijansa za Albance, obezbedio parlamentarnu većinu i očekuje se da će danas od šefa države Dorđa Ivanova formalno zatražiti da mu dodeli mandat za formiranje vlade.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN