Otvoren konkurs za izbor direktora javnih preduzeća

Povodom oobjavljivanja konkursa za izbor direktora u osam javnih preduzeća u Srbiji, Dušan Janjić, politički analitičar, kaže da bi dodatno trebalo uvesti zdravstvene I bezbednosne provere ljudi, što bi bila garancija da ne može u ime partijskog intersa posao da dobije neko ko ne ispunjava osnovne uslove, koji se inače traže od svih drugih radnika. Međutim, ovaj potez Janjić ocenjuje kao pozitivan, jer pokazuje da se radi o depolitizaciji nekih funkcija koje su se do sada smatrale partijskim plenom.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o javnim preduzećima krajem februara prošle godine, koji predviđa da se direktori javnih preduzeća u Srbiji biraju na javnom konkursu, I da neće moći da budu partijski funkcioneri. Dušan Janjić, politički analitičar, kaže da je osnovni cilj ovog načina izbora da se smanji zloupotreba partijske moći u imenovanju ljudi. Međutim, on podseća da odluku, ipak, donose tela sastavljena po uticaju stranaka koje su na vlasti.
Novi Zakon propisuje da direktora javnog preduzeća na period od 4 godine imenuje Vlada Srbije, na osnovu sprovedenog javnog konkursa, kao I da direktori javnih preduzeća neće moći da budu članovi organa političke stranke. Građani, ipak, sa nevericom prihvataju, da na izbor direktora neće uticati politika.
Konkurs je objavljen u Večernjim novostima I u Službenom glasniku za direktore preduzeća Putevi Srbije, Transnafta, Koridori Srbije, Državna lutrija Srbije, kao I za četiri nacionalna parka: Tara, Đerdap, Fruška gora I Kopaonik. Kandidati mogu da dostave prijave u roku od 30 dana od dana objavljivanja konkursa.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN