Proslava Svetog Save u OŠ “ Ratko Vukićević“ u Nišu

Školska slava Savindan, koja se proslavlja u čast Svetog Save – prvog srpskog arhiepiskopa, obeležena je danas u školama širom Srbije . U Osnovnoj školi „Ratko Vukićević“ proslavu je imalo svako odeljenje posebno.

Deca su spremila priredbu i odredila ko će biti domaćin ovogodišnje slave, a koji je predao slavu onome ko je, kako deca kažu, glavni na slavi sledeće godine. Na pitanje: „Šta znači biti domaćin slave?“ odgovaraju sa: “ Onaj ko je glavni na slavi!“, ali kažu i da domaćin seče kolač, pali sveću i dočekuje druge goste.
Deca znaju da je Sveti Sava bio svetitelj, ali svako od mališana drugacije doživljava pojam sveca i proslavu Savindana.

“ Svetitelj je onaj ko radi u crkvi i kad neko dođe on ga blagoslovi. A kada te neko blagoslovi, inda imaš dobre ocene u školi!“- kaže Luka, a Tara dodaje da je svetac onaj ko pomaže ljudima.

 

Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu odlukom Sovjeta Knjažestva Srbskog 1840. godine. Praznik se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom vlasti. Posle zabrane u komunističkom režimu, ponovo se nastavilo sa proslavljanjem svetog Save kao školske slave.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN