Srbija u Eurotransplantu

Pacijenti koji godinama čekaju transplantaciju organa sada mogu brže dobiti organ jer je Srbija postala članica Eurotransplant. Prema rečima dr Maksića sa Vojnomedicinske akademije, ovo je najradosnija vest koju su pacijenti na čekanju mogli da čuju u 2017.godini.

Tim Ministarstva zdravlja Srbije predvođen ministrom Zlatiborom Lonačarem predstavio je Bordu Eurotransplanta aktivnsoti Srbije na polju transplantacije. Tim je naveo da je od 2010.godina do danas urađeno 720 transplantacije bubrega, 35 transplantacija jetre i 30 srca. Ovo je izuzetno važna stvar za srpsko zdravstvo, rekao je prof.dr Đoko Maksić, koordinator za transplantaciju organa na Vojnovedicinskoj akademiji i dodao da će naša zemlaj imati punu podršku Eurotransplanta.

Organizaciju Eurotransplant , koja postoji već 50 godina, čini osam zemalja, I za svaku od njih postoji jedinstvena lista čekanja. U okviru zemalja koje čine Eutrotransplant na listi čekanja je 15.000 pacijenata, a prošle godine urađeno je 7.000 transplantacija.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN